fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetska tržišta nestabilna zbog širenja koronavirusa

Svjetska tržišta nestabilna zbog širenja koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na većini svjetskih berzi ove sedmice su pale, jer su ulagači nesigurni, s obzirom da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu ekonomske štete mogle biti veće nego što se prije procjenjivalo.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica skliznuo je treću sedmicu zaredom i zaronio na najniži nivo od avgusta prošle godine. Londonski FTSE indeks pao je 1,8 odsto na 6.462 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,9 odsto na 11.541 bod, a pariski CAC 3,2 odsto na 5.139 bodova, prenosi SEEbiz.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks je skliznuo 1,9 odsto na 20.749 bodova.

Dow Jones na Vol stritu prošle sedmice je porastao 1,8 odsto na 25.864 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,6 odsto na 2.972 boda, a Nasdaq indeks 0,1 odsto na 8.575 bodova.

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku na samom početku sedmice za više od 4,5 odsto, kada se tržište pokušalo oporaviti od pada sedam dana radnije za više od deset odsto.

Najveću svjetsku berzu podržavala je i nada ulagača u podsticajne monetarne mjere. Američka centralna banka je u utorak na vanrednoj sjednici smanjila ključnu kamatnu stopu 0,5 procentnih bodova, u raspon od jedan do 1,25 odsto.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell poručio je da američka ekonomija ostaje snažna, ali da bi širenje koronavirusa moglo u narednom periodu izazvati usporavanje rasta.

Uprkos smanjenju kamata, cijene dionica su tog dana oštro pale, jer ulagači nijesu očekivali rez kamata prije redovne sjednice čelnika Fed-a 18. marta, pa ih je potez centralne banke zabrinuo.

Fed još od finansijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.

Podršku tržištima pružile su i nade ulagača da će najveće centralne banke u svijetu pratiti američku. Australijska centralna banka ranije je smanjila ključne kamate, a to je učinila i kanadska.

Podsticajne mjere najavile su i japanske monetarne vlasti, a ulagači očekuju da će i Evropska centralna banka (ECB) ići tim putem.

Ulagači vjeruju i da će kineske monetarne i fiskalne vlasti uskoro uvesti dodatne podsticaje kako bi ublažile udar koronakrize na ekonomsku aktivnost.

U međuvremenu, koronavirus širi se u svijetu brže nego u Kini. Broj zaraženih u više od 90 zemalja svijeta popeo se na više od 105 hiljada, od kojih je oko 3,5 hiljada umrlo.

Mnoge zemlje preduzele su vanredne mjere zbog širenja zaraze, dok su mnoge kompanije zatražile od zaposlenih da ne dolaze na posao ili da rade od kuće.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih ekonomija.

Zbog širenja virusa, i sve više kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje. Zbog toga se ulagači plaše većih nego što se očekivalo ekonomskih šteta.

„Nema sumnje da će širenje koronavirusa značajno usporiti rast globalne ekonomije u ovom tromjesečju, pa mi zapravo očekujemo rijedak nerecesijski pad bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, kazao je Joseph Lupton, ekonomist u JPMorgan banci.

Ona je dodala da je, prema istraživanju te banke, PMI indeks aktivnosti u cjelokupnoj industriji u februaru pao 6,1 procentni poen, što je rekordan pad na mjesečnom nivou, i to na 46,1 bod, najniži nivo od maja 2009. godine.

Zbog toga na berzama vlada velika nesigurnost.

„Tržište ovih dana pokreću emocije, a ne temelji jer jednostavno ne znate kakvi su temelji. Nema načina da se ova situacija procijeni, postavi u model – jako je puno nepoznanica“, kazao je Carol Schleif, zamjenica direktora u kompaniji Abbot Downing.

Najčitanije