fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavili konkurs za dodjelu subvencija za ugradnju fotonaponskih panela

Predstavili konkurs za dodjelu subvencija za ugradnju fotonaponskih panela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eko fond Crne Gore predstavio je danas javni konkurs za dodjelu subvencija za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema, odnosno fotonaponskih panela za privredu i poljoprivredu, sa raspoloživim sredstvima od 100 hiljada EUR.

Na konferenciji je saopšteno da maksimalni iznos sredstava podrške koje korisnik može ostvariti za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema iznosi 40 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 25 hiljada EUR, u koji iznos mora biti uključen porez na dodatu vrijednost (PDV).

U aprilu je potpisano pismo Sporazuma o implementaciji projekta Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Rezultat ove saradnje činjenično je potkrijepljen raspisivanjem javnog konkursa za dodjelu subvencija za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) – fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu.

Cilj projekta je razvoj tržišta i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije, podsticanju primjena mjera energetske efikasnosti, kao i smanjenju emisija ugljen dioksida u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnicima kao i poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori.

Eko fond obezbjeđuje subvenciju za nabavku i instalaciju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije iz OIE, snage ne manje od tri kWp, na krovu osnovnog odnosno pomoćnog objekta, sa pratećom opremom.

Na konferenciji su govorili izvršni direktor Eko fonda Draško Boljević, direktor Sektora za finansije, planiranje i realizaciju projekata Andrej Nedović, rukovoditeljka Odsjeka za podršku implementaciji mjera podrške i razvojno-projektnih aktivnosti Jovana Daković, kao i ekspert za energetsku efikasnost i klimatske promjene Lidija Škatarić.

Javni konkurs je objavljen 4. jula, a rok za podnošenje prijava je 45 kalendarskih dana od objave konkursa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije