fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali nakon što je Fitch smanjio rejting SAD-a

Indeksi pali nakon što je Fitch smanjio rejting SAD-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno pale, nakon što je agencija Fitch smanjila kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je navelo dio ulagača na preusmjeravanje kapitala iz rizičnijih u sigurnije investicije.

Dow Jones oslabio je 0,98 odsto na 35.282 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,38 odsto na 4.513 poena, a Nasdaq indeks 2,17 odsto na 13.973 boda.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u više od tri mjeseca posljedica je odluke Fitch-a o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s najviše moguće vrijednosti AAA na AA+ jer se, kako je obrazložila agencija, u naredne tri godine očekuje pogoršavanje fiskalne situacije i rast javnog duga.

Fitch je tek druga agencija koja je smanjila rejting SAD-a, nakon što je Standard & Poor’s to učinio 2011. godine.

Zbog toga se dio ulagača povukao iz rizičnijih investicija i okrenuo sigurnijima, kao što su državne obveznice, prenosi Hrportfolio.

No, analitičari tvrde da je ekonomija u dobroj formi, uprkos drastičnom povećanju kamata američke centralne banke u posljednjih godinu, te da bi mogla da izbjegne recesiju.

Stoga se ne očekuju veći potresi na finansijskim tržištima.

U fokusu ulagača posljednjih dana su kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Do sada je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu ih je oko 80 odsto po zaradi nadmašilo procjene analitičara.

Premda su zarade većine kompanija veće nego što se očekivalo, u prosjeku su manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,36 odsto na 7.561 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,36 odsto na 16.020 poena, a pariski CAC 1,26 odsto na 7.312 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije