fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, ali su i na putu najvećeg sedmičnog pada od marta zbog ograničenja putovanja u uslovima širenja zaraze delta sojem koronavirusa, što bi moglo da smanji potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 95 centi na 72,24 USD, dok je u Njujorku barel poskupio 92 centa i njime se trgovalo po 70,01 USD.

“Kretanje cijena je zaista ogledalo makro slike. Zbog širenja delta soja primjećuje se odbojnost prema riziku na mnogim tržištima, ne samo naftnom”, rekla je Howie Lee iz singapurske banke OCBC.

Agencije primjećuju da je Japan spreman da proširi hitna ograničenja na više prefektura, dok je Kina, drugi po veličini potrošač nafte u svijetu, uvela ograničenja u nekim gradovima i otkazala letove.

Broj novozaraženih Covidom-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popeo se na najviši nivo u posljednjih šest mjeseci.

S druge strane, na cijene nafte utiče rast napetosti između Izraela i Irana.

“Povećanje ponude Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) trebalo bi i tržište da zadrži u deficitu u ovoj godini”, napisali su analitičari iz Bank of America.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,34 USD, što znači da je pala 1,49 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije