fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 94 USD

Cijene nafte pale ispod 94 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 94 USD, jer se iščekivala odluka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), o kamatnim stopama.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 69 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 93,65 USD.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, skliznuvši na 90,48 USD, prenosi SEEbiz.

Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u novembru, takođe po nekih 70 centi nižoj cijeni, od 89,75 USD.

Cijene je pred kraj trgovine zakočio talas dobitonosnih prodaja, a trgovci su se fokusirali na odluku Fed-a, koji je na kraju dvodnevne sjednice zadržao kamatne stope nepromijenjenima, najavivši da i dalje očekuje još jedno povećanje prije kraja godine i manje smanjenje stope nego što je prethodno procijenjeno naredne godine.

Tržište nije motivisao ni snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za nekih 5,25 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na izvještaj Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali znatno blaži pad, za 2,2 miliona barela.

“Ne bude li neugodnih iznenađenja, pažnja će se nakon objave odluka o kamatnim stopama vjerovatno ponovo usmjeriti na percipirani deficit u snabdijevanju, a čini se da ni dostizanje cijene od 100 USD po barelu nije stvar daleke budućnosti”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Analitičari Goldman Sachsa napisali su u srijedu u bilješci da su podigli procjenu cijene barela u Londonu u narednih 12 mjeseci s 93 USD na 100 USD, jer sada očekuju nešto snažniji pad zaliha.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica i u utorak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 97 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vlada

Mujović: Odgovor koncesionara Brskova čekamo do sjutra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo energetike i rudarstva sačekaće do sjutra odgovor na povrede ugovora...
AMSCG, uslovi za voznju, putevi, radovi

Oprezno zbog odrona