fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCGES završio značajne aktivnosti na crnogorskom primorju

CGES završio značajne aktivnosti na crnogorskom primorju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) uložio je skoro tri miliona EUR za zamjenu transformatora i rekonstrukciju dalekovoda na crnogorskom primorju.

„U cilju što kvalitetnije pripreme ljetnje turističke sezone, a uvažavajući očekivani porast potrošnje električne energije, CGES je preduzeo niz aktivnosti kako bi snabdijevanje električnom energijom ostalo sigurno i stabilno, ali i dodatno unaprijeđeno“, naveli su iz kompanije.

Tokom ove godine, pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju preglede, remonte i revizije elemenata elektroprenosnog sistema, u trafostanici 110/35 kV Budva izvršena je zamjena postojećeg energetskog transformatora snage 40 megavoltampera (MVA) novim energetskim transformatorom veće prenosne snage od 63 MVA.

Takođe, i u trafostanici 110/35 kV Ulcinj, instaliran je transformator veće snage, 40 MVA, a završena je i veoma značajna rekonstrukcija 110 kilovotlnog dalekovoda Herceg Novi-Tivat, čime je značajno poboljšana sigurnost napajanja električnom energijom na crnogorskom primorju.

CGES
foto: CGES

Iz CGES-a su napomenuli da je energetski transformator najznačajniji element svake trafostanice i da njihova zamjena sa većom prenosnom snagom omogućava veći protok električne energije kroz mrežu i poboljšava kapacitet snabdijevanja.

„To je posebno važno tokom vršnih (maksimalnih), opterećenja u toku turističke sezone, kada je potražnja za električnom energijom najveća. Povećan kapacitet mreže i smanjen rizik od preopterećenja doprinose stabilnom i pouzdanom snabdijevanju električnom energijom“, objasnili su iz CGES-a.

Iz kompanije su dodali da je rekonstrukcija 110 kilovoltnog dalekovoda Herceg Novi–Tivat, podrazumijevala zamjenu svih elemenata dalekovoda, čija oštećenja dovode do ispada ovog elektroenergetskog objekta iz pogona, čime je osiguran stabilan prenos električne energije, smanjujući vrijeme prekida napajanja.

„Ukupna vrijednost ugrađene opreme i izvedenih radova je skoro tri miliona EUR“, precizirali su iz CGES-a.

Iz kompanije su naveli da je važno naglasiti da je radove na zamjeni energetskih transformatora, koji su tehnički i stručno izuzetno zahtjevni, CGES realizovao sopstvenim snagama.

„Za realizaciju svih navedenih radova, osim interne organizacije i koordinacije u CGES-u, veoma važna je bila i uspješna saradnja sa kolegama iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), koja je omogućila da se svi navedeni radovi realizuju uz što kraće planirane prekide u napajanju električnom energijom potrošača, koji su, kod izvođenja ovako zahtjevnih investicija, neminovni“, dodaje se u saopštenju.

Kako su zaključili, sva ova poboljšanja na infrastrukturi elektroprenosne mreže na crnogorskom primorju značajno će unaprijediti kako sigurnost i pouzdanost napajanja električnom energijom cjelokupnog lokalnog stanovništva, tako i kvalitet turističke sezone.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije