fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanka za deceniju ostvarila snažan i zdrav rast i razvoj

Banka za deceniju ostvarila snažan i zdrav rast i razvoj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste banka je za deset godina poslovanja u Crnoj Gori ostvarila snažan i zdrav rast i razvoj, podržala veliki broj građana i kompanija u ostvarenju njihovih ciljeva i doprinijela boljoj ekonomskoj integraciji regiona, saopštili su njeni predstavnici.

Predsjednik Odbora direktora Erste banke Podgorica, Christoph Schoefboeck, kazao je da su zaposleni u toj finansijskoj instituciji u prethodnoj deceniji uspjeli da izgrade jednu od najsavremenijih i najbalansiranijih banaka što se tiče prihoda, rashoda i poslovanja.

„Banka je danas među top tri na ovom tržištu i uzor je i u Erste grupi koja ima sjedište u Beču. Erste banka u Crnoj Gori je danas jedna savremena i moderna banka“, rekao je Schoefboeck na koferenciji za novinare organizovanoj povodom proslave jubileja.

On je ocijenio da je kupovina banke u Crnoj Gori bila izuzetno dobra investicija i dobro iskorišćena prilika ulaska jedne snažne finansijske grupe na neko lokalno tržište.

„Erste u Crnoj Gori ima snažnu podršku svog vlasnika, Erste banke Hrvatska, ali i cijele Erste grupe u daljem razvoju, kako bi išla u korak s potrebama modernog biznisa i narednih generacija koje će na drugačiji način komunicirati s bankama“, poručio je Schoefboeck.

Erste banka u Crnoj Gori posluje od 2009. godine, kada je Erste & Steiermaerkische Bank kupila 100 odsto akcijskog kapitala tadašnje Opportunity Bank Podgorica. Dio je Erste grupe koja je osnovana 1819. godine kao prva Austrijska štedna banka i koja je ove godine obilježila dva vijeka poslovanja.

Glavni izvršni direktor Erste banke Podgorica, Aleksa Lukić, saopštio je da je ta finansijska institucija prije deset godina bila mala banka sa četiri do pet odsto učešća na tržištu.

„Danas je Erste banka jedna od najvećih u sistemu i banka koja je nezaobilazna adresa za sve one kojima treba kvalitetna finansijska podrška. Uspjeli smo da izgradimo zavidnu reputaciju kao kompanija koja snažno podržava građane, male i srednje biznise, ali i velike kompanije i zahtjevne projekte koji mijenjaju lice naše ekonomije“, rekao je Lukić.

Sa više od 300 zaposlenih, mrežom od 17 filijala širom Crne Gore, danas je Erste banka značajan oslonac svim kategorijama klijenata, čiji je broj u ovoj godini premašio 100 hiljada.

Lukić je kazao da su od početka 2009. godine aktiva i krediti banke porasli tri i po puta.

Aktiva je porasla na 580,8 miliona EUR, krediti na 421,3 miliona EUR, dok su depoziti klijenata učetvorostručeni, na 379,6 miliona EUR.

„Veoma dobar finansijski rezultat koji ostvarujemo u kontinuitetu omogućava nam da, u okruženju niskih kamatnih stopa i sve manjih kamatnih margina, ulažemo u razvoj i snažimo temelje banke za decenije koje slijede. Ulažemo u razvoj znanja i vještina zaposlenih i stvaranje radnog okruženja u kojem su zadovoljni i spremni da klijentima ponude najviši nivo usluge“, dodao je Lukić.

On je naveo da banka ulaže u digitalna rješenja koja prate potrebe savremenog života i poslovanja, poslovnu mrežu, sisteme, procese, kao i širu društvenu zajednicu kroz brojne programe podrške obrazovanju, kulturi, sportu, mladima.

Lukić je na pitanje da prokomentariše mjere koje je donijela Centralna banka (CBCG) o ograničavanju gotovinskih kredita, kazao da je pregrijavanje plasmana potrošačkih kredita takođe i regionalna, ali i evropska priča.

„U potpunosti smo saglasni i poštovaće se svaka mjera. To nije neki specifikum Crne Gore, već se kompletni region i Evropska unija (EU) bave tom problematikom“, smatra Lukić.

Schoefboeck je rekao da su i u Erste grupi spremni za to.

„Ja radim u Hrvatskoj i mi smo tamo prije pola godine imali neke slične mjere. Mi smo se u potpunosti tome prilagodili“, zaključio je Schoefboeck.

Banka će, povodom jubileja, pokloniti 14 setova pametnih tabli i projektora osnovnim školama u svim gradovima u kojima ima filijale, u vrijednosti od oko 30 hiljada EUR.

Najčitanije