fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPriprema se detaljna procjena kvaliteta kredita

Priprema se detaljna procjena kvaliteta kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) radi metodologiju koja će biti korišćena za reviziju, odnosno procjenu kvaliteta aktive u 13 banaka – kredita, obavezne rezerve, kolaterala.

Iz CBCG su Pobjedi kazali da je ključni cilj jačanje finansijske stabilnosti i povjerenja u finansijski sistem.

“Rezultati procjene kvaliteta ove aktive trebalo bi da budu poznati do kraja naredne godine, a potom i planovi vezani za eventualno prilagođavanje nivoa nedostajućeg kapitala po bankama”, saopštili su iz CBCG.

O reviziji kvaliteta aktive bilo je riječi u oktobru na sastanku u Frankfurtu, posvećenom dijalogu na visokom nivou sa Evropskom centralnom bankom (ECB) sa crnogorskom delegacijom koju je predvodio guverner Radoje Žugić.

U bankama je preko tri milijarde EUR kredita datih privredi i građanima. Banke su u osam mjeseci ove godine odobrile 3,03 milijarde EUR.

Iz CBCG su naveli da provjera aktive uključuje niz stavki.

Ovaj pregled uključuje provjeru kvaliteta i adekvatnosti korišćenih procjena vrijednosti aktive, djelova kolaterala i praksi umanjenja vrijednosti aktive banaka objašnjavaju iz ove institucije. U kompletan proces će biti, kako navode, uključena nezavisna lica sa visokom profesionalnom reputacijom.

“Da bi se upoznali sa procesom sprovođenja procjene kvaliteta aktive, planovima, dinamikom sprovođenja, CBCG je održala sastanak sa glavnim izvršnim direktorima banaka. U toku je izrada metodologije ovog pregleda, koja će biti urađena oslanjajući se na najbolju međunarodnu praksu”, objasnili su iz CBCG.

Glavni cilj je, kako su objasnili, obezbjeđenje eksterne, nezavisne procjene kvaliteta aktive bankarskog sistema.

“Na osnovu rezultata pregleda kvaliteta aktive, biće preduzete adekvatne mjere kako bi se osiguralo da banke obezbijede eventualno pokriće za potencijalne nedostatke kapitala utvrđene pregledom kvaliteta aktive. Poštujući najbolju međunarodnu praksu CBCG je formirala radne timove za implementaciju procesa procjene kvaliteta aktive (AQR-a). Preduzete su sve potrebne aktivnosti kako bi se proces realizovao planiranom dinamikom”, saopštili su iz CBCG.

U planu je i dalje snaženje supervizije, odnosno kontrole banaka, posebno u segmentu prevencije pranja novca.

U Sektoru za kontrolu banaka osnovano je Odjeljenje za posrednu (Off-site) kontrolu sa ciljem dodatnog snaženja supervizije i sveobuhvatnijeg kontinuiranog praćenja poslovanja banaka.

“To se radi na osnovu informacija i izvještaja koje poslovne banke dostavljaju CBCG, analize osjetljivosti, stresnog testiranja i uspostavljanja sistema za ranu detekciju signala upozorenja (Early warning system), koje će offsite kontrolori koristiti u radu”, navode iz regulatora.

Dodatno, novom organizacionom strukturom formirano je i Odjeljenje za praćenje propisa Evropske unije (EU) i međunarodnih standarda iz oblasti bankarstva, kao i Odjeljenje za mjere i ocjenu usklađenosti sa propisima.

Najčitanije