fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihodi Opštine Tivat 10,8 miliona EUR

Prihodi Opštine Tivat 10,8 miliona EUR

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Opština Tivat realizovala je 10,8 miliona EUR prihoda ili 57,96 odsto u odnosu na plan, dok stanje na računima opštine iznosi 5,86 miliona EUR, pokazuju podaci Sekretarijata za finansije.

Prihodi u periodu od početka godine do 11. maja veći su 1,2 miliona EUR u odnosu na isti period prošle godine, a razlog tome je dobra naplata poreza, komunalija, ali i poreza na promet nepokretnosti, prenosi Radio Tivat.

Povećanje prihoda bilježi se i kod naplate zakupa zemljišta i poslovnih prostora, koje je prošle godine naplaćeno u manjem obimu kao posljedica usvojenih mjera podrške privredi, usljed pandemije koronavirusa.

“Prihod od poreza na nepokretnosti na istom je nivou realizacije kao u prošloj godini i iznosi 792,27 hiljada EUR, dok je naplata prireza porezu 231,75 hiljada EUR i bilježi uvećanje od 11 odsto”, naveli su iz Sekretarijata.

Opština Tivat je do 11. maja naplatila i 627,23 hiljade EUR naknade za komunalno opremanje, što je čak 70 odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok je prihod od lokalnih komunalnih taksi 40,83 hiljade EUR ili 338 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Za zakup zemljišta i poslovnih prostora naplaćeno je 104,21 hiljadu EUR, što je 392 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a od prodaje nepokretnosti prihodovano je 190,22 hiljade EUR. Prihod u budžetu na ovoj stavci za cijelu prošlu godinu iznosio je 42,87 hiljada EUR”, pokazuju podaci Sekretarijata.

Što se tiče ustupljenih prihoda, porez na dohodak građana naplaćen je u iznosu od 198,31 hiljadu EUR i na sličnom je nivou realizacije kao prošle godine, dok je porez na promet nepokretnosti veći 386 odsto i iznosi 786,09 hiljada EUR. Naplata naknade za regionalni vodovod takođe bilježi povećanje 68 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 59,39 hiljadu EUR.

“Sa druge strane, rashodi budžeta do sada su bili 2,97 miliona EUR, što predstavlja izvršenje na nivou od 15,92 odsto. Do značajnog smanjenja realizacije rashoda došlo je zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu i privremenog finansiranja, koje je uključivalo brojna zakonska ograničenja u trošenju budžetskih sredstava”, kazali su iz Sekretarijata.

Odluka o privremenom finansiranju ostala je na snazi sve do raspuštanja Skupštine Opštine (SO) Tivat i imenovanja Odbora povjerenika koji je usvojio budžet tek 29. marta. U međuvremenu su, usljed zakazivanja vanrednih izbora, nastupila i nova budžetska ograničenja.

Značajno smanjene rashode Opština Tivat ove godine ima i zbog toga što su u prvom dijelu prošle godine, velika sredstva izdvojena za otplatu duga iz 2020. i ranijih godina, i to u iznosu od 1,38 miliona EUR, kao i za troškove eksproprijacije po sudskim presudama, za šta je utrošeno 1,26 miliona EUR.

Ukupan iznos rashoda po tim stavkama u prošloj godini iznosio je više od 2,6 miliona EUR, dok je u ovoj za iste svrhe ukupno izdvojeno nešto preko 534 hiljade EUR.

“Na bruto zarade do sada je utrošeno 888,71 hiljada EUR, što je pet odsto više u odnosu na prošlu godinu, a za ostala lična primanja 52,96 hiljada EUR, što je 28 odsto manje u odnosu na prošlu. Za materijal i usluge plaćeno je 202,4 hiljade EUR, za transfere 350,98 hiljada EUR, dok je za otplatu duga utrošeno 42,77 hiljada EUR”, naveli su iz Sekretarijata.

Otplata obaveza iz prethodnog perioda iznosila je 491,42 hiljade EUR, dok su kapitalni izdaci bili 634,73 hiljade EUR, što je 100 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije