fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 83 USD

Cijene nafte porasle prema 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak prema 83 USD, jer je najava Rusije o smanjivanju snabdijevanja prevagnula nad signalima američke centralne banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 92 centa i iznosila je 82,82 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 97 centi višoj cijeni, od 78,54 USD.

Trgovci su se u četvrtak fokusirali na objavu Rusije da planira da smanji snabdijevanje kako bi kompenzovala veće isporuke u aprilu, prenosi Hrportfolio.

“Proizvodna kvota, usaglašena s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih proizvođača, premašena je iz “tehničkih razloga” i Rusija će Sekretarijatu OPEC-a uskoro dostaviti plan o kompenzaciji te greške”, saopštilo je Ministarstvo energetike.

OPEC+ sastaće se 1. juna kako bi ponovo razmotrio proizvodnu politiku. Trenutno smanjuju snabdijevanje za 2,2 miliona barela dnevno, kako bi ga prilagodili posustaloj potražnji.

Ograničeno snabdijevanje i snažna potražnja mogli bi podržati cijene na duži rok, procjenjuju analitičari.

“Budući da i dalje smatramo da je tržište nafte slabo snabdjeveno, ciljamo na rast cijena nafte na londonskom tržištu u narednim mjesecima na 91 USD, uz podršku zdrave potražnje i nastojanja članica OPEC+ da sačuvaju ravnotežu na tržištu nafte”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Najava smanjenog snabdijevanja iz Rusije zasjenila je u drugi plan signale iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da bi mogla podići kamatne stope ako inflacija ne popusti.

Zapisnik s prošle Fed-ove sjednice pokazao je da se raspravljalo i o mogućem podizanju kamatnih stopa, s obzirom na kontinuirano snažan rast cijena.

Viši troškovi zaduživanja na dugi rok koče ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel korpe proizvoda nafte njegovih članica pojeftinio 31 cent na 83,27 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Andrija Nikolić, DPS

Nikolić: Prijetnje Kovačevića zahtijevaju hitnu reakciju tužilaštva

Podgorica, (MINA) - Prijetnje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića građanskoj Crnoj Gori zahtijevaju hitnu...