fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrevezeno 4,5 odsto više putnika

Prevezeno 4,5 odsto više putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines (MA) prevezla je u prvom kvartalu ove godine 87,57 hiljada putnika, što je 4,5 odsto više nego u uporednom periodu, saopštili su njeni predstavnici.

„MA je zabilježio odlične komercijalne rezultate u prvom kvartalu ove godine, kada je prevezeno 87,57 hiljada putnika u redovnom, čarter i code share saobraćaju“, kazali su predstavnici MA.

Oni su dodali da je ostvareni rezultat u skladu sa biznis planom za ovu godinu.

„Kompanija je u prvom kvartalu realizovala 1,23 hiljade letova, što je 49 letova više u odnosu na prošlu godinu. Iako je broj letova povećan, prosječna popunjenost putničke kabine bila je na istom nivou kao i prethodne godine, odnosno 61 odsto na redovnim linijama“, rekli su iz kompanije.

Oni su naveli da je najveća prosječna popunjenost putničke kabine zabilježena na letovima iz Podgorice za Beograd i nazad, i iznosila je 76 odsto. Najveći rast tog faktora od blizu osam odsto zabilježen je na liniji ka, odnosno iz Pariza, na kojoj je prosječna popunjenost putničke kabine iznosila 65 odsto.

„To je izvanredan podatak s obzirom na činjenicu da se radi o zimskom redu letjenja“, saopštili su iz MA.

Oni su kazali da je izrazito povećan broj putnika zabilježen na relaciji Tivat – Beograd i nazad, gdje je prevezeno čak 1,42 hiljade putnika više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Na letovima ka, odnosno iz Rima ostvareno je povećanje od 1,05 hiljada putnika, dok je na letovima ka, odnosno iz Ljubljane broj prevezenih putnika povećan 1,07 hiljada u odnosu na isti period prošle godine, koja je, kako su objasnili, bila rekordna u poslovanju MA.

„Navedeni podaci odličan su pokazatelj da kompanija uspješno realizuje zahtjevan biznis plan za ovu godinu. Prema najavljenom bukingu pozitivan trend poslovanja nastaviće se i u periodu koji slijedi, te se u kompaniji očekuje i uspješna ljetnja sezona i prevezenih oko 660 hiljada putnika na godišnjem nivou“, rekli su iz MA.

Iz MA su podsjetili da je najbolji bilans uspjeha u posljednjih deset godina ostvaren u prošloj godini.

„Poslovni prihodi kompanije bili su 245 hiljada EUR veći od rashoda, dok je ukupan rezultat, odnosno bilans uspjeha, blizu dva i po puta bolji u odnosu na 2017. godinu, a šest puta bolji nego 2016. godine“, navodi se u saopštenju.

MA je prošle godine prevezao 645 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što predstavlja apsolutni rekord u 25-ogodišnjoj istoriji kompanije.

„To dokazuje da je nacionalna avio-kompanija itekako važan generator turističke i ukupne privrede Crne Gore, uzimajući u obzir činjenicu da je pomenuti broj putnika u suštini oko 27 odsto od ukupnog prometa na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji i do pedeset različitih avio-kompanija“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije