fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreko 350 kontrola i 100 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada EUR

Preko 350 kontrola i 100 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preko 350 kontrola i 100 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada EUR su učinci četiri inspekcije tokom minulih prvomajskih i vaskršnjih praznika, saopštila je direktorica Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević.

Ona je za Radio Crne Gore rekla da je za četiri mjeseca bilo više nadzora nego lani i da je izdato skoro dva miliona naloga za naplatu kazne zbog nepravilnosti uočenih na terenu.

Vujošević smatra da je model prema kojem sada funkcionišu inspekcije bolji od predloženog Zakonom o inspekcijskom nadzoru koji predviđa ukidanje te institucije. To, kako je poručila, pokazuje i iskustvo država regiona koje rade po sličnim ili istim pravilima.

Tržišni, inspektori rada, turistički, te zdravstveno sanitarni minulih sedam dana imali su 367 inspekcijskih nadzora i izdali 109 prekršajnih naloga vrijednih oko 70 hiljada EUR, prenosi portal RTCG.

“Podnijeli su 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Dakle, brojke govore da je UIP bila prisutna na terenu i da je zaista veliki broj nadzora obavila i na taj način pokazala da spremno ulazi u predstojeću turističku sezonu”, kazala je Vujošević.

Kada se podvuče crta od početka godine do kraja aprila bilo je deset odsto više nadzora nego prošle godine, utvrđeno je 13 odsto više nepravilnosti, odnosno podnijeto 16 odsto više krivičnih prijava.

“Sama naplata prekršajnih naloga je preko 1,8 miliona EUR. Najčešće nepravilnosti su nepoštovanje neradne nedjelje, zatim neistaknute cijene i neposjedovanje deklaracije o porijeklu robe. Kada je u pitanju Turistička inspekcija to je rad bez potrebnog odobrenja, a u sferi rada to je rad bez ugovora, neposjedovanje dozvole za privremeni rad i boravak stranaca, nepoštovanje godišnjih odmora i slično”, navela je Vujošević.

Ona je najavila da će inspektori i za predstojeći praznik Dan nezavisnosti, koji se obilježava 21. i 22. maja, biti raspoređeni širom države. Utvrđen je i plan rada za predstojeću turističku sezonu, a inspektori su u kontroli već mjesec zbog ranog početka predsezone i velikog broja gostiju koji su na primorju.

“I sa profesionalnim radom nastavljaju i u narednom periodu i pored toga što je Vlada predložila izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje predviđaju da UIP bude rasformirana, a pojedine službe pređu pod okrilje ministarstava”, dodala je Vujošević.

Ona je navela da je na donosiocima odluke da sprovedu reform.

“Mi nijesmo upoznati sa pojedinostima, niti smo dobili zvaničan akt kako bi se upoznali sa dinamikom postupka i daljim aktivnostima. Smatramo da je Uprava trebalo da učestvuje u toj reformi, jer bi dali kvalitetne predloge, presjek stanja na terenu. Vlada bi bila upoznata sa svim postupcima u Upravi, bilo da se radi o predmetima pred sudovima za prekršaje, osnovnim sudovima i tužilaštvima. Ali, nećemo se osvrtati na cijeli postupak, radićemo profesionalno, vidjeti šta će reći o predloženom skupštinska radna tijela”, navela je Vujošević.

Ona smatra da nije dobro da ministri budu i šefovi inspekcija. To pokazuju i analize sprovedene u minulom periodu, obilazak država regiona, pa se trenutni model, napominje koristi u Hrvatskoj, Albaniji i Bosni i Hercegovini (BiH).

“Definitivno smo zaključili da je postojeći model cjelovitiji, korisniji za građane, ali i više liči na evropske modele, a koje bi i mi trebalo da primjenjujemo s obzirom na to da težimo članstvu u EU”, poručila je Vujošević.

Ona nije mogla precizirati hoće li reforma Uprave proizvesti i višak zaposlenih, jer je to, ipak, u nadležnosti predlagača zakona, odnosno Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...