fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrekid ruskog i kazahstanskog izvoza podigao cijene nafte

Prekid ruskog i kazahstanskog izvoza podigao cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 122 USD, podstaknute prekidom izvoza ruske i kazahstanske nafte cjevovodom CPC.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila u plusu 6,35 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 121,8 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,72 USD višoj cijeni od 115 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržišta je poljuljalo upozorenje Rusije da će zbog oštećenja na kaspijskom cjevovodu (CPC) izvoz nafte biti smanjen do milion barela dnevno, što odgovara jedan odsto svjetske proizvodnje.

Isporuke CPC-om danas su potpuno obustavljene, a popravak će trajati najmanje mjesec i po, prema agentima za lučke brodove.

“Cijene nafte rastu u prvom redu zbog gubitka izvoza CPC nafte iz Novorossijska, koji čini oko 1,3 miliona izvezenih barela dnevno”, objasnio je Matt Smith iz Kplera.

Tržište istovremeno uznemiruje mogućnost novih sankcija Rusiji, drugom najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte, zbog invazije na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden trebalo bi da najavi nove sankcije u četvrtak, na sastancima s evropskim zvaničnicim u Briselu, uključujući i vanredan sastanak NATO-a.

Zabrana uvoza ruske nafte i derivata i dalje izaziva podjele među zemljama EU-a, ali to bi se moglo promijeniti nakon isteka kratkoročnih ugovora.

“Mislim da će razlika u cijenama na fizičkom tržištu i u terminskim ugovorima dostići najviši nivo otkada se naftom počelo trgovati, a ovog ljeta barelom bi se moglo trgovati i po 150 USD”, rekao je Ben Luckock iz Trafigure.

Nervozu je potpirio i snažan pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), najvećem svjetskom potrošaču, naglasivši strah od nedovoljnog snabdijevanja. Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici 4,3 miliona barela, prema tržišnim izvorima.

Analitičari su u prosjeku očekivali da će izvještaj pokazati skroman rast zaliha, za 100 hiljada barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak koštao 114,6 USD, što znači da je poskupio 79 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...