fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPreduzeća da budu ravnopravan učesnik na evropskom tržištu

Preduzeća da budu ravnopravan učesnik na evropskom tržištu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novim zakonom o privrednim društvima, čije je usvajanje planirano za drugi kvartal, ostvaren je veliki napredak u cilju stvaranja uslova koji će preduzećima omogućiti da postanu ravnopravni učesnici na evropskom tržištu, ocijenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da zakon o privrednim društvima Vlada u novembru uputila Evropskoj komisiji (EK) na mišljenje, koje bi trebalo da ga dostavi u toku naredne sedmice.

“To je najznačajniji zakon za poslovanje kompanija, koji za osnovni cilj ima stvaranje uslova poslovanja koji će svim preduzećima omogućiti da postanu relevantan i ravnopravan učesnik na jedinstvenom evropskom ekonomskom prostoru“, navela je Sekulić.

Ona je podsjetila da je sadašnji Zakon o privrednim društvima, koji je stupio na snagu 2002. godine, prvobitno baziran na anglo-američkoj pravnoj tradiciji, odnosno sistemu regulisanja ključnih pitanja iz oblasti kompanijskog prava.

„Još od početka primjene aktuelni zakon se mijenjao i dopunjavao u šest navrata. Česte izmjene i dopune, iako su donijele određena poboljšanja u smislu primjene zakona, doprinijele su i tome da je njegova sistematika u značajnij mjeri postala nejasna“, rekla je Sekulić.

Odatle je, prema njenim riječima, i nastala potreba da se donese novi zakonski akt, sa novim konceptom i sistematikom.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...