fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće Vladi da se podrži organizovan otkup jagnjadi

Predložiće Vladi da se podrži organizovan otkup jagnjadi

Podgorica, (MINA BUSINESS) – Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja, Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) i Investiciono razvojni (IRF) predložiće Vladi da se i ove godine podrži organizovan otkup jagnjadi.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno je da na taj način nastavljaju brigu za potrebe penzionera koji su iskazali interesovanje da se i ove godine pod povoljnim uslovima snabdiju kvalitetnim proizvodom.

“Otkup jagnjadi u ovoj godini ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače. U uslovima kada je plasman poljoprivrednih proizvoda otežan, podrška u realizacija tržišnih viškova predstavlja još jednu u nizu podrški Vlade proizvođačima, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid-19”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je u prostorijama Fonda PIO danas održan sastanak ministra poljoprivrede Milutina Simovića sa predstavnicima institucija, organizacija i privrednika, koji su pokazali interesovanje za učešće u toj akciji.

Sastanku, koji je inicirao Savez penzionera na bazi iskazanog interesovanja članova, prisustvovali su sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Elmedin Rovčanin, predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, direktor Fonda PIO Dušan Perović, predsjednik Saveza penzionera Branko Vešović i predstavnici mesnih industrija Goranović, Mesopromet, HM Durmitor i Gradina.

Iz Ministarstva su naveli da će ovogodišnji organizovani otkup jagnjadi za farmere širom Crne Gore značiti, pored blagovremenog i sigurnog plasmana tržišnih viškova, i podršku dohotku farmera, jer će otkupna cijena biti povećana na 2,5 EUR po kilogramu žive mjere.

“Uvažavajući potrebe penzionera, povećanje otkupne cijene jagnjadi neće značiti i povećanje cijene mesa”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je obezbijeđena potrebna subvencija uključenih institucija kako bi cijena mesa za penzionere ostala ista kao i prethodne godine, kada je iznosila 4,4 EUR po kilogramu, uz mogućnost plaćanja na osam mjesečnih rata.

Iz Ministarstva su saopštili da će u cilju efikasne realizacije otkupa i pravovremenog i sigurnog plaćanja farmera, IRF obezbijediti potrebna kreditna sredstva preduzećima koja će biti uključena u otkup.

Očekuje se, kako su naveli, da će biti otkupljeno oko 14 hiljada jagnjadi, kao i da otkup počne u prvoj sedmici septembra.

“Na bazi uspješnog i kontinuiranog partnerstva institucija i privrednika, koji su u prethodnim godinama učestvovali u otkupu, očekuje se efikasna i brza realizacija i ovogodišnjih dogovorenih aktivnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije