fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlažu brisanje odredbi koje se odnose na mješoviti model poslovanja hotela

Predlažu brisanje odredbi koje se odnose na mješoviti model poslovanja hotela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja predložilo je da se iz Zakona o turizmu i ugostiteljstvu izbrišu odredbe koje se odnose na hotele koji posluju po mješovitom modelu, dok se zadržavaju oni koji posluju po kondo principu.

Poslovanje hotela po mješovitom modelu, kako je planirano, uredilo bi se podzakonskim aktima, pišu Vijesti.

Nacrt zakona o turizmu, kojim je definisano brisanje postojećeg zakonskog rješenja, 6. decembra je stavljen je na javnu raspravu sa koje još nije objavljen izvještaj. Nakon što Vlada utvrdi predlog, konačnu riječ o tome daće Skupština.

U hotelima koji posluju po mješovitom ili kondo principu omogućeno je da se kupi dio apartmana. Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što ih vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje deset mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Iz Ministarstva su kazali da se ne isključuje mogućnost poslovanja po mješovitom modelu u narednom periodu, kao i da će prava investitora koji već grade te hotele i koji su dobili dozvole za gradnju biti zaštićena.

Važećim Zakonom o turizmu mješoviti model poslovanja može da se obavlja u hotelu kategorije minimum pet zvjezdica kapaciteta minimum 120 smještajnih jedinica u primorskom regionu i glavnom gradu i kategorije minimum četiri zvjezdice kapaciteta najmanje 60 smještajnih jedinica u središnjem i sjevernom regionu i koji je u funkciji 12 mjeseci.

Iz Ministarstva su kazali da su prilikom izrade nacrta zakona smatrali da odredbe koje se odnose na mješoviti model poslovanja hotela nije neophodno implementirati u njegov tekst, već da se to uredi podzakonskim aktom.

”Tekst nacrta zakona apsolutno ne isključuje mogućnost poslovanja po mješovitom modelu. Svi pravilnici koje je neophodno donijeti na osnovu novog zakona, biće donijeti odmah čim on stupi na snagu”, saopštili su iz tog Vladinog resora.

Oni su dodali da je u prelaznim odredbama nacrta predviđeno da će se na hotele koji su dobili saglasnost nadležnih organa u pogledu tehničke dokumentacije i čija će izgradnja početi u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu novog zakona ili čija je izgradnja započeta po mješovitom modelu poslovanja prije stupanja na snagu novog zakona ili su do stupanja na snagu novog zakona potpisali ugovor sa renomiranim hotelskim operatorom u skladu sa važećim Zakonom o turizmu, primjenjivati odredbe važećeg zakona.

”Na taj način će u cjelosti biti zaštićena stečena prava investitora”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz ovog resora su kazali da ne mogu dati egzaktan odgovor na pitanje koliko je objekata koji bi poslovali po mješovitom modelu u izgradnji, jer odobrenja za tu vrstu gradnje daju nadležni opštinski sekretarijati i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

”Podatak kojim raspolažemo u skladu sa listom razvojnih projekata iz oblasti turizma, da su četiri objekta sa te liste predviđena kao hoteli sa mješovitim modelom poslovanja”, naveli su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije