fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPovećani prihodi budžeta u prvoj polovini godine

Povećani prihodi budžeta u prvoj polovini godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi državnog budžeta za prvih šest mjeseci su, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, iznosili 787,4 miliona EUR, što je 39,5 miliona EUR odnosno 5,3 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Ministarstva su kazali da je premašen i plan naplate prihoda za šest mjeseci ove godine za 14 miliona EUR odnosno 1,8 odsto.

„Za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je povećanje prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i poreza i doprinosa na zarade u odnosu na isti prošlogodišnji period“, kazali su iz Ministarstva.

foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Kada su u pitanju polugodišnji prihodi od PDV-a, došlo je do rasta od 20 miliona EUR, odnosno 7,7 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ukupni prihodi iznose 279,1 milion EUR i veći su i u odnosu na plan za 11,1 milion EUR odnosno 4,2 odsto.

„To je uglavnom posljedica rasta PDV-a pri uvozu zbog pripreme za ovogodišnju turističku sezonu, a uticala je i osjetnija primjena elektronske fiskalizacije“, objasnili su iz Ministarstva.

Preliminarni podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da prihodi od akciza iznose 97,5 miliona EUR i veći su 2,2 miliona EUR, odnosno 2,3 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U odnosu na plan, prihodi su veći 6,2 miliona EUR ili 6,8 odsto.

“Prihodi od poreza i doprinosa na zarade za šest mjeseci ove godine iznosili su 289,5 miliona EUR i veći su 17,9 miliona EUR odnosno 6,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period“, precizirali su iz Ministarstva.

Polugodišnji prihodi od poreza na dobit iznosili su 56,8 miliona EUR i naplata je skoro na istom nivou kao i u prvih šest mjeseci prošle godine, dok je ostvaren rast od 14,1 milion EUR odnosno 33 odsto u odnosu na plan.

„Imajući u vidu zaključak Vlade, kojim je predviđeno da preduzeća u većinskom državnom vlasništvu uplaćuju dividendu budžetu shodno udjelu države, očekuje se rast ove kategorije prihoda”, dodali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su najavili da će konačni podaci o prihodima, rashodima i deficitu budžeta biti objavljeni krajem jula, u okviru redovnog mjesečnog izvještaja za jun i za period izvršenja budžeta za prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

Preliminarni podaci Ministarstva su pokazali da su prihodi državnog budžeta u junu ove godine iznosili 158,8 miliona EUR i veći su 20,1 odsto odnosno 26,6 miliona EUR u odnosu na isti mjesec prošle godine.

foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Prihodi u junu bili su veći 10,1 odsto odnosno 14,6 miliona EUR u odnosu na plan.

„Prihodi u junu su veći 10,7 odsto, odnosno 15,4 miliona EUR, i u odnosu na jun 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je značajnom rastu prihoda budžeta u junu ove godine posebno doprinio rast prihoda od PDV-a od 41,9 odsto, odnosno 17,8 milliona EUR, što je prvenstveno rezultat velike naplate PDV-a pri uvozu tokom pripreme turističke sezone.

foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Prihodi od PDV-a u junu ove godine iznose ukupno 60,3 miliona EUR.

„Ostvarena naplata PDV-a je veća i od naplate u junu 2019. godine, kada je bila 52,8 miliona EUR. Preliminarni podaci pokazuju da ni u jednom mjesecu tokom prošle godine nije ostvarena neto naplata PDV-a kao u junu ove godine“, poručili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su zaključili da do sada ostvareno ukazuje na oporavak ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...