fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebno unapređivati ambijent za razvoj ženskog preduzetništva

Potrebno unapređivati ambijent za razvoj ženskog preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ambijent za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori je, i pored napretka koji je napravljen, i dalje potrebno unapređivati, ocijenjeno je na panel diskusiji koju je organizovao Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME).

ISME je panel diskusiju na temu Standardi kao podrška ženskom preduzetništvu, organizovao u saradnji sa EPRD Kancelarijom za ekonomsku politiku i regionalni razvoj, a kroz projekat IPA 2020 pod nazivom Povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti.

“Za rodno odgovorne standarde se može konstatovati da predstavljaju institucionalni temelj za dugoročno unapređenje ekonomske pozicije žena kroz održivu podršku ženskom preduzetništvu, podstičući kreiranje poslovnih modela jednakih šansi bez obzira na pol”, saopšteno je iz ISME.

Na panel diskusiji su donijeti određeni zaključci, između ostalog, da je potrebno potencirati implementaciju standarda u poslovne procese preduzeća u kojima su žene vlasnice, kojima upravljaju žene, ili u kojima rade žene.

Zaključeno je i da treba promovisati dobru praksu domaćih i stranih preduzetnica i jačati institucionalnu podršku rodnoj ravnopravnosti i ženama u biznisu.

Takođe, potrebno je povezivanje i umrežavanje preduzetnica sa ciljem kreiranja novih poslovnih mogućnosti.

“Implementacija standarda doprinosi razvoju odgovorno poslovne prakse i doprinosi razvoju čitavog društva. Standardi su investicija, a ne trošak”, ocijenjeno je na panel diskusiji.

Na događaju je zaključeno da je potrebno promovisati implementaciju novih međunarodnih standarda u svim preduzećima gdje rade žene jer su, shodno njima, i žene i muškarci vlasnici procesa po tim standardima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije