fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotreban veći plasman flaširanih voda domaćih proizvođača

Potreban veći plasman flaširanih voda domaćih proizvođača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plasman domaćih proizvođača flaširanih voda za piće, i pored kontinuiranog povećanja proizvodnje, i dalje je daleko od polovine ukupnih količina koje se prodaju na tržištu, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Prema podacima PKCG, domaća proizvodnja u potrošnji učestvuje sa oko 38 odsto, dok je to učešće u 2017. godini iznosilo oko 34 odsto.

“U ovoj godini, zbog početka rada fabrike za flaširanje prirodne gazirane vode, može se očekivati znatno veće učešće domaćih voda u ukupnoj potrošnji”, kazao je Pobjedi direktor Sektora za marketing PKCG, Novica Bulatović.

Podaci PKCG ukazuju i da proizvodnja od 2006. godine, kada je otvorena prva fabrika za flaširanje voda, raste i da je u prošloj godini 4,3 puta veća nego prije 13 godina.

Povećanje prošle godine u odnosu na 2017. iznosi 13 odsto.

“U istom periodu došlo je i do povećanja uvoza voda, tako da je u prošloj godini uvezeno 47,6 miliona litara, što je u odnosu na 2017. godinu veće 7,4 odsto. Konstantan rast proizvodnje i uvoza ukazuje na promjenu navika potrošača da sve više koriste flaširanu vodu, što u ranijem periodu nije bio slučaj”, naveo je Bulatović.

Na pitanje koje su ključne barijere za plasman domaćih voda van Crne Gore, a koje okolnosti otežavaju utakmicu na crnogorskom tržištu sa stranom konkurencijom, iz PKCG su odgovorili da postoji više aspekata problema, od toga da domaći proizvod ne dobija pravu šansu, preko siromašne palete proizvoda, do činjenice da se domaći proizvođači marketinški ne mogu nositi sa jakim igračima sa stranog tržišta.

“Proizvođači voda zadovoljavaju standarde u pogledu kvaliteta, ambalaže i etiketiranja, tako da postoje velike mogućnosti za uspješno pozicioniranje crnogorskih voda kako na stranom, tako i na domaćem tržištu, posebno u vrijeme turističke sezone. Međutim, raspoloživi kapaciteti se veoma malo koriste jer ugostiteljski i trgovački sektor domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman”, rekao je Bulatović.

Bulatović smatra da bi crnogorska voda trebalo da bude mnogo više zastupljena u domaćim prodajnim i ugostiteljskim objektima, marketima i hotelima.

“Ne samo zato što je riječ o crnogorskim proizvodima, već zato što se upravo radi o kvalitetnom i sa cijenama konkurentnom proizvodu”, naveo je Bulatović.

Poseban problem, prema njegovim riječima, jeste i što konkurentske kompanije uz flaširane vode imaju i raznovrsnu ponudu bezalkoholnih pića, što olakšava nabavku i dodatno utiče na otežani plasman voda crnogorskih proizvođača.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije