fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotražuju 712 hiljada EUR

Potražuju 712 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa radnika bivšeg industrijskog giganta, okupljena u nevladinom udruženju (NVU) „Radoje Dakić“, obratila se Ustavnom sudu treći put žalbom da im se isplati po dvije hiljade EUR na ime nematerijalne štete.

Radi se o 354 radnika – povjerioca, i dva člana koji zastupaju radnike bivše fabrike, piše Dan.

Kako stoji u ustavnoj žalbi, u koju je Dan imao uvid, njima se duguje oko 712 hiljada EUR, koje radnici potražuju od Vlade i Ministarstva finansija kao naknadu u neoporezivom iznosu na ime pravičnog zadovoljenja iz člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6, stav 1 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i troškova u vezi sa sprovedenim postupkom u roku od šest mjeseci od objavljivanja u Službenom listu.

“Shvatamo i sadašnju vanrednu situaciju u Ustavnom sudu, te da ima dosta predmeta na čekanju iz svih nadležnosti, a i dosta ustavnih žalbi koje treba rJešavati. Zato vas molimo da u roku od danas uzmete u postupak i našu žalbu i riješite kao i ostale do sada, jer se niko od naših klijenata do danas nije naplatio”, navodi se u žalbi radnika.

Od stečaja do sada je, kako su dodali, po 16 oglasa za prodaju imovine prihodovano oko 40 miliona EUR, a radnicima isplaćeno samo 10,5 miliona EUR po osnovu navodno upisa založnih prava na imovinu.

Bivši radnici ovog preduzeća navode da svi imaju ista prava, te da treba provjeriti prihodovana sredstva kod Privrednog suda i stečajne uprave.

“Očekujemo odluku o isplati po dvije hiljade EUR nematerijalne odštete, a spisak naših radnika – povjerilaca dostavili smo 12. avgusta prošle godine”, navodi se u saopštenju te grupe radnika.

Grupa bivših radnika kompanije još čeka na isplatu novca koji potražuju po pravosnažnim presudama, ali i na naknade od po dvije hiljade EUR zbog povrede Ustavom zagarantovanih prava na imovinu i suđenje u razumnom roku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije