fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotraživanja nijesu utvrđena

Potraživanja nijesu utvrđena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ispitno ročište na kojem je trebalo da se usvoji lista priznatih i osporenih potraživanja za nikšićku firmu Metalac Termohem nije održano, a datum zakazivanja novog još nije određen.

Stečajni upravnik firme Dragan Smolović Danu je kazao da ročište nije održano jer je sudija na bolovanju, a najvjerovatnije će predmet biti ustupljen drugom.

“Čekamo ispitno ročište da se usvoji lista priznatih i osporenih potraživanja, pa da idemo dalje u postupak i proceduru. Do sada sam u firmi bivšim zaposlenim zaključio radne knjižice na osnovu čega mogu da ostvare pravo kod Zavoda za zapošljavanje. Kod Fonda rada mogu da se prijavljuju jedino nakon usvajanja liste potraživanja na ispitnom ročištu”, rekao je Smolović.

Češka kompanija ZK Termohem, koja je imovinu Metalca kupila iz ranijeg stečaja 2016. godine, proizvodnju je obustavila krajem 2019, od kada je oko 110 radnika bez ikakvog statusa.

Novi stečaj uveden je u oktobru prošle godine, a radnici su protestima upozoravali nadležne da im je ugrožena egzistencija, da im je neophodna novčana pomoć i pokretanje proizvodnje kako bi nastavili sa radom.

„Metalac Termohem je privatna firma. O eventualnom daljem radnom angažovanju bivših zaposlenih ili otvaranju firmeoni odlučuju. Stečajni upravnik nema mogućnosti da bilo šta preduzme i radi po tom pitanju”, objasnio je Smolović.

On je u decembru sastavio listu prijavljenih potraživanja koja iznose 1,75 miliona EUR. Najviše potražuju radnici, odnosno 1,3 miliona i to po osnovu neisplaćenih plata, te poreza i doprinosa.

Smolović je ta potraživanja ocijenio osnovanim, ali će konačna lista biti utvrđena na ispitnom ročištu.

Namirenje duga nikšićki metalci od imovine firme ne mogu očekivati, jer je njena vrijednost nula EUR, koliko iznosi stečajna masa.

Češka kompanija nepokretnosti i opremu Metalca prevela je na drugu firmu – Termohem spol, dok su zaposleni registrovani na preduzeće koje je sada u stečaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije