fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslovni rezultati preduzeća značajno bolji u odnosu na 2020. godinu

Poslovni rezultati preduzeća značajno bolji u odnosu na 2020. godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslovni rezultati preduzeća za prošlu godinu značajno su bolji u odnosu na 2020, ali rekordna po prihodima, 2019, i dalje je ostala nedostižna, saopšteno je na predstavljanju publikacije Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori.

Na konferenciji za novinare povodom objavljivanja rezultata prvorangiranih u 25 kategorija i premijernog predstavljanja publikacije, saopšteno je da su ukupni prihodi kompanija u prošloj godini ostali na nivou 95,4 odsto ostvarenih iz 2019, prenosi PR Centar.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija i suorganozatora projekta, Ratko Nikolić, kazao je da je rast i dalje dominantno generisan efektima turističke sezone, kako direktno kroz rast prihoda sektora usluga smještaja i ishrane, koji je porastao više nego duplo, tako i indirektno, kroz rast ostalih sektora, čija prodaja se oslanja na sezonski porast potrošnje koju takoođe generišu turisti.

„Ukupno gledano, preduzeća koja ispunjavaju uslove našeg projekta u prošloj godini su ostvarila ukupan rast prihoda od oko 13,8 odsto u odnosu na 2020. Pri tome je u svim područjima poslovanja, osim u građevinarstvu, ostvaren rast prihoda. Primjetno je da su više rasle velike i srednje kompanije, dok su 100 najvećih mikro kompanija u ukupnom iznosu imale pad prihoda u odnosu na 2020“, precizirao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, kod mikro i malih firmi primjetno je značajno smanjenje kapitala, iz čega se može izvesti zaključak da su u kriznoj 2020. godini značajno korišćene unutrašnje rezerve kao jedan od načina „preživljavanja”.

„Iskazana ranjivost mikro i malih preduzeća, koja čine 99 odsto crnogorske ekonomije, su jasan signal da tom segmentu treba posvetiti posebnu pažnju i podršku u narednom periodu, kako bi se očekivani oporavak zbilja i desio“, rekao je Nikolić.

Posmatrano po djelatnostima, bolji rezultati nego 2019. godine ostvareni su u trgovini, upravljanju nekretninama, računovodstvu i reviziji, proizvodnji hrane i pića, ostaloj proizvodnji, IT sektoru, farmaciji i medicinskim uslugama.

„Djelatnosti koje nijesu dostigle prihode iz 2019. godine su hotelijerstvo, građevinarstvo, telekomunikacije i trgovina naftom i naftnim derivatima“, rekao je Nikolić.

Priznanje u konkurenciji mikro preduzeća po broju zaposlenih dobio je Asp Montenegro iz Podgorice, po prihodima Unitruc–Export iz Pljevalja, a po dobiti Roto-Term, takođe iz tog grada.

„U konkurenciji malih preduzeća, na prvom mjestu po broju zaposlenih je Guardian World iz Podgorice, po prihodima podgoričko preduzeće Carlsberg Montenegro, a po ostvarenoj neto dobiti Hemosan iz Bara. Kada je riječ o srednjim preduzećima, po broju zaposlenih na prvom mjestu je Čistoća, po dobiti Zetagradnja, a po prihodu Coinis“, naveo je Nikolić.

Među velikim preduzećima, prvi po broju zaposlenih je Voli Trade iz Podgorice, a najveće prihode i dobit ostvarila je Elektroprivreda (EPCG).

Po djelatnostima, kako je kazao Nikolić, na prvom mjestu u trgovini i ove godine je kompanija Voli Trade, u hotelijerstvu Hotels Group Montenegro Stars Budva, a u upravljanje nekretninama Delta M CG.

„U djelatnosti revizije i računovodstva na prvom mjestu je podgorički Pricewaterhousecoopers, u građevini Bemax, u hrani i piću Meso-promet, u ostaloj proizvodnji i preradi Rudnik uglja, u telekomunikacijama M:tel, u IT djelatnosti Comtrade Distribution, u trgovini naftom i derivatima Jugopetrol, u farmaciji Glosarij, a u djelatnosti medicinskih usluga Codra“, naveo je Nikolić.

Najveća rastuća kompanija, kako je dodao, je Glosarij.

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, poručila je da će ta institucija nastaviti snažno da podržava mikro, mala i srednja preduzeća, infrastrukturne projekte, kao i ravnomjerniji i održivi razvoj crnogorske ekonomije.

„Ono što će nam biti poseban fokus u narednom periodu je definitivno zelena i digitalna transformacija crnogorske ekonomije“, kazala je Radović.

Ona smatra da je ohrabrujuće što postoje signali oporavka, ali da su i dalje prisutni izazovi.

„Vjerujem da svi zajedno treba da vodimo računa da cjelokupni ekonomski potencijal crnogorskog društva bude iskorišćen. Vjerujem da upravo ova inicijativa i projekat, koji motiviše crnogorske kompanije da zavrijede mjesto među najuspješnijima, zapravo predstavlja dobar koncept i okvir da se upravo kroz njega promovišu vrijednosti dobrog i kvaltetnog odnosa prema očuvanju životne sredine, društveno-odgovornom postupanju i snaženju inkluzije svih ranjivih kategorija“, poručila je Radović.

Predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić, rekla je da sama činjenica da je projekat iskristalisao 25 kategorija u kojima su se mjerili rezultati crnogorskih kompanija i privrednika, dovoljno govori sama za sebe.

„Posebno kada na to nadovežemo i publikaciju Poslovne novine, koja se danas predstavlja biznis zajednici, onda zaista možemo biti zadovoljni, jer je pred nama novi sadržaj i kvalitet koji pripada privredi i biznisu, a koji snažno podržava Komora”, kazala je Drakić.

Izvršna direktorica M:tel-a, Tatjana Mandić, objasnila je da uspjeh te kompanije leži u dobro postavljenoj i dobro vođenoj strategiji, kao i posvećenom i profesionalnom radu preko 500 zaposlenih, čija je zajednička misija zadovoljan korisnik.

Ona je podsjetila da je M:tel ove godine ekskluzivni partner projekta i sa ponosom istakla da kao prvi po ostvarenim prihodima u oblasti telekomunikacija, već drugu godinu zaredom dobija to prestižno priznanje.

“Kompanija M:tel je crnogorski telekomunikacioni operator koji za prošlu godinu bilježi najveći broj korisnika mobilne telefonije i kablovske televizije. O uspjehu govori činjenica da je M:tel kompanija sa najvećim ostvarenim prihodima, najvećom stalnom imovinom i najvećim kapitalom za prošlu godinu među telekomunikacionim operatorima u Crnoj Gori”, poručila je Mandić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije