fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosjeta Termoelektrani Šoštanj značajna za buduće projekte EPCG

Posjeta Termoelektrani Šoštanj značajna za buduće projekte EPCG

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) posjetili su Termoelektranu (TE) Šoštanj u Sloveniji što će, kako su ocijenili, biti od velike koristi za buduće projekte crnogorske elektro-energetske kompanije, naročito u kontekstu ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

„Razmjena ideja, informacija i iskustava sa kolegama iz Slovenije biće od velike koristi i za buduće projekte EPCG, naročito u kontekstu ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, odnosno odluka koje se tiču dalje budućnosti tog, za elektro-energetsku stabilnost i crnogorsku ekonomiju, krucijalnog postrojenja“, saopštili su iz EPCG.

Predstavnici EPCG su TE Šoštanj obišli u petak u sklopu posjete kompaniji Holding Slovenske Elektrane (HSE).

Ispred TE Šoštanj dočekali su ih izvršni direktor tog postojenja Mitja Tašler i tehnički direktor Branko Debeljak.

Iz EPCG je saopšeno da je TE Šoštanj izgrađena sredinom prošlog vijeka i nekada je imala šest blokova.

Danas su u funkciji dva bloka, pri čemu se, do kraja ove godine, očekuje isključenje bloka V, čija snaga iznosi 350 megavata (MW).

„On će biti konzerviran i spreman za ponovni ulazak u pogon, ukoliko se za tim javi potreba. Preostali blok (VI) ima snagu od 600 MW, pušten je u rad 2014/2015. godine, a cijena njegove izgradnje uveliko je premašila milijardu EUR“, precizirali su iz EPCG.

TE Šoštanj, u trenutnoj formaciji, pokriva više od trećine električne energije koja se proizvede u Sloveniji.

Prema planu HSE, TE Šoštanj bi trebalo da radi do 2049. godine, s tim što Vlada Slovenije traži da se postrojenje isključi iz pogona najkasnije do 2033. U vezi sa tim se vode pregovori, a iz ove kompanije se nadaju da će rok uspjeti da pomjere barem do 2040. godine.

„Kada je riječ o alternativama, u slučaju gašenja TE, u Sloveniji razmatraju izgradnju novog nuklearnog bloka u Krškom, a ozbiljno se analiziraju i efekti eventualnog uvođenja pogona na gas“, rekli su iz EPCG.

Kako su kazali, ono što olakšava poziciju i Slovenije i HSE, u kontekstu traganja za alternativnim rješenjima, jeste činjenica da ta država, preko Austrije, već ima pristup gasovodima iz Rusije i Alžira.

U sklopu same TE Šoštanj već postoje dva agregata na gas, snage od po 42 MW.

„Rukovodstvo TE Šoštanj procjenjuje da osavremenjivanje objekata, u vidu rekonstrukcije koja bi rezultirala smanjenjem emisija štetnih materija u vazduh, pruža mogućnost da objekti koji koriste ugalj nastave sa radom. Pomenuto mjerenje emisija štetnih materija, nakon rekonstrukcija sličnog tipa, pokazuju da ne postoji bojazan od negativnog uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju.

Oduzimanjem toplotne energije iz te TE riješeno je grijanje Šoštanja i Velenja.

Instalisana snaga sistema za grijanje ovih gradova sa okolinom iznosi oko 140 MW.

„S tim u vezi, od TE do gradskih jezgara je napravljen nadzemni magistralni vod koji prati lokalni rječni tok kao najjednostavniju i najprirodniju trasu“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije