fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoruka iz Emirata podigla cijene nafte

Poruka iz Emirata podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 61 USD, podstaknute porukom ministra spoljnih poslova ključnog proizvođača s Bliskog istoka da svi moraju poštivati sporazum o smanjenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,18 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 51,85 USD, prenosi SEEbiz.

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Suhail al-Mazrouei, u ponedjeljak je novinarima u Dubaiju rekao da se globalno tržište nafte koriguje, dodajući da očekuje da će svi smanjiti snabdijevanje naftom u skladu sa sporazumom postignutim početkom mjeseca u Beču.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih prozivođača predvođenih Rusijom dogovorili su da će od početka iduće godine smanjiti proizvodnju ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi smanjili višak u snabdijevanju i podstakli cijene.

“Cijene nafte ponovo su porasle zahvaljujući retorici zvaničnika OPEC-a”, rekao je Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Zadatak uravnoteženja biće težak za OPEC, upozorava Reuters. Američka proizvodnja nafte iz škriljaca kontinuirano raste nauštrb tržišnog udjela velikih proizvođača s Bliskog istoka koji se zbog manjih prihoda od prodaje nafte suočavaju s problemima u finansiranju budžeta.

Ruska proizvodnja je prema upućenim izvorima u industriji dostigla u decembru rekordnih 11,42 miliona barela dnevno.

Podršku cijenama pružio je i podatak o neto padu broja aktiviranih bušotina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, prema izvještaju specijalizovane kompanije Baker Hughes. Uprkos tome, njihov je ukupan broj i dalje veći nego u istom periodu prošle godine.

U takvom okruženju pojedini investitori sumnjaju da će dogovor o smanjenju proizvodnje biti dovoljan da se tržište uravnoteži, a raspoloženje ulagača guši i zabrinutost zbog posustajanja rasta na glavnim tržištima poput Kine i Evrope.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 59,07 USD, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije