fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPonovo odložen početak proizvodnje u Željezari

Ponovo odložen početak proizvodnje u Željezari

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Proizvodnja čelika u nikšićkoj željezari Tosčelik, koja je trebalo da bude obnovljena 4. avgusta, ponovo je odložena, ali ovaj put, kako nezvanično saznaje Dan, na predlog crnogorske Vlade.

Sastanak predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja, izvršnog direktora Željezare Erkuta Alkaje i sindikalaca fabrike održan je prije dva dana u Podgorici, kada je načelno dogovoreno da se obnavljanje proizvodnje odloži do 5. oktobra.

Do tada će oko 270 radnika Tosčelika primati, kao i prethodnih nekoliko mjeseci, 90 odsto od zarade, ali će im Alkaja garanciju za to dati tek 4. avgusta kada je Željezara prema ranijim dogovorima trebalo da počne sa radom.

Od Sindikata Tosčelika Dan u četvrtak nije mogao dobiti potvrdu o saznanjima jer je telefon predsjednika te organizacije Željka Rabrenovića bio isključen.

Radnicima je iz sindikata, kako su Dan neki od njih obavijestili, rečeno da će im detalje sastanka u Ministarstvu ekonomskog razvoja predočiti naredne sedmice kada od Alkaje očekuju odgovor da li će im zarade u naredna dva mjeseca isplaćivati u dogovorenom iznosu.

Tosčelik, koji je dio turskog industrijskog giganta Tosjali grupa, zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu, proizvodnju u nikšićkoj Željezari obustavio je u martu.

Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore, ali su plate korigovane nakon sastanka koji je u maju održan u Željezari uz prisustvo ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, koji je obećao da će o sudbini fabrike pregovarati sa vlasnicima Tosjali grupe.

Dva mjeseca kasnije turski investitor je u pregovorima sa Vladom zatražio pomoć u pokretanju proizvodnje u vidu godišnjih subvencija koje bi iznosile od pet do šest miliona EUR. Milatović je potom izjavio da su ti zahtjevi neprihvatljivi, ali da će nastaviti pregovore u cilju pokretanja proizvodnje u nikšićkoj željezari.

Međutim, kako saznaje Dan, sadašnje odlaganje početka proizvodnje Milatovićev resor želi da iskoristi za dodatne pregovore sa turskim investitorom, ali i njihovom Vladom i ministarstvom za industriju, te Ambasadom te zemlje u Crnoj Gori.

Na sastanku od prije dva dana predočeno je navodno i da je za Željezaru zainteresovana jedna poljska firma koja je o tome obavijestila Ministarstvo za ekonomski razvoj. Kako je Željezara u stopostotnom vlasništvu Tosčelika, o toj opciji isključivo će odlučivati turski investitor.

Nakon više neuspjelih privatizacija nekadašnji industrijski gigant Nikšića i Crne Gore, prodat je iz stečaja 2012. godine, a za njenu imovinu Tosčelik je platio 15,1 milion EUR. Tada su obećali godišnju proizvodnju od skoro 400 hiljada tona čelika i obrt vrijednu pola milijarde EUR, investicije za tri godine od 35 miliona i u posljednjoj do 550 radnika.

Za posljednjih devet godina proizvodnja u Željezari je bila na minimalnom nivou, broj radnka jedva dovoljan i za taj obim rada, a napravljeni su gubici od oko 48 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

novica vuković

Vlada se neće zadužiti za tekuću potrošnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada se ove godine neće zadužiti za tekuću potrošnju, a novac...