fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoljska kompanija izlazi iz posla rekonstrukcije malih hidroelektrana

Poljska kompanija izlazi iz posla rekonstrukcije malih hidroelektrana

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Poljska kompanija ZRE Gdanjsk S.A. jednostrano je raskinula ugovor sa firmom Zeta energy, koja je u većinskom vlasništvu državne Elektroprivrede (EPCG), u vezi sa rekonstrukcijom malih hidroelektrana (mHE) Slap Zete i Glava Zete.

Radi se o poslu izrade, isporuke, testiranja, montaže, puštanja u pogon elektromašinske i hidromehaničke opreme i izrade prateće za rekonstrukciju mHE Slap Zete i Glava Zete vrijednom oko 6,8 miliona EUR.

Kako piše Dan, iz EPCG je u ponedjeljak potvrđeno da je ugovor jednostrano raskinut zbog problema koji su nastali pojavom pandemije novog koronavirusa.

“Kompanija Zeta energy je, shodno Zakonu o javnim nabavkama, na portalu javnih nabavki 28. januara objavila informaciju o jednostranom raskidu ugovora od kompanije ZRE Gdanjsk S.A. iz Poljske. Ta kompanija je 11. januara donijela odluku o jednostranom raskidu ugovora za rekonstrukciju mHE Slap Zete i Glava Zete. Kao zvaničan razlog za raskid ugovora, kompanija je navela višu silu – pandemiju koronavirusa i finansijsku situaciju u kompaniji ZRE Gdanjsk”, kazali su iz EPCG.

Oni su dodali da je, u skladu sa realizacijom projekta i rasporedom plaćanja, kompanija Zeta energy uplatila 90 odsto od ukupne vrijednosti potpisanog ugovora za izvršene poslove.

“Preostali iznos od deset odsto vrijednosti ugovora biće upotrijebljen za završetak preostalih aktivnosti na rekonstrukciji mHE Glava Zete”, dodali su iz EPCG.

Kako su naveli, kompanija Zeta energy je takođe u posjedu bankarskih garancija koje je izdala kompanija ZRE Gdanjsk, koje su ujedno i obezbjeđenje sredstava, više nego dovoljno za završetak projekta.

“Napominjemo da je mHE Slap Zete u potpunosti funkcionalna i proces proizvodnje se realizuje u skladu sa definisanim planom”, saopšteno je iz EPCG.

Najčitanije