fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenuli procjenu kako bi se ublažio uticaj koronavirusa

Pokrenuli procjenu kako bi se ublažio uticaj koronavirusa

London, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je danas procjenu sa ciljem da pruži detaljne smjernice o zakonskim prazninama, kako bi se riješilo očekivano povećanje broja preduzeća koja treba da koriste formalne postupke restrukturiranja nakon pandemije koronavirusa.

Strukturirana kao upitnik, procjena će biti otvorena za javne rasprave do 31. oktobra. Dostupna je na engleskom, francuskom i ruskom jeziku.

“Cilj je da se pomogne državnim vlastima da utvrde gdje su potrebne dalje dugoročne pravne reforme kako bi se podstakao kontinuitet poslovanja i opstanak”, saopšteno je iz EBRD-a.

Istraživanje će pružiti ažurnu mapu okvira za restrukturiranje širom regija EBRD-a u Evropi, Aziji i Africi.

“Cilj je da se pruži pregled mogućnosti prije nelikvidnosti i nesolventnosti u ekonomijama u kojima banka posluje”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na globalne razmjere krize, mnoga preduzeća širom svijeta su doživjela prekid u ekonomskih aktivnostima koji bi se mogao nastaviti i do naredne godine.

“Mnoga preduzeća moraće da se restrukturiraju i operativno i finansijski, dok će druga čak možda prestati da budu održiva. Osiguravanje da se to ne pretvori u insolventne postupke likvidacije većine preduzeća ključni je prioritet banke”, poručili su iz EBRD.

U svrhu uporedne analize, savjetovanje je otvoreno i za zemlje u koje EBRD ne ulaže.

Rezultati procjene, kao i izvještaj koji sumira njegove nalaze, biće nakon toga javno dostupni.

U EBRD-u smatraju da će procjena pomoći banci da pruži reformsku podršku usmjerenu na pomaganje što većem broju preduzeća da izbjegnu nesolventni postupak likvidacije zbog pandemije.

Najčitanije