fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPokazatelji govore o oporavku ekonomske aktivnosti

Pokazatelji govore o oporavku ekonomske aktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi od turizma su iznad očekivanja, dok ključni pokazatelji govore o oporavku ekonomske aktivnosti, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović i dodala da je stvoren temelj da se razmišlja o povećanju plata i socijalnih davanja.

Lipovina Božović je kazala da od početka godine, koja suštinski nije manje pandemijska od prethodne, Vlada i Ministarstvo intenzivno sprovode brojne aktivnosti i mjere podrške turističkoj privredi i građanima.

„Podrška je rezultirala očuvanjem biznisa, očuvanjem turističke supstance, a sve je bilo uvertira da se na odgovoran način pripremi turistička sezona i stvori ambijent za njenu uspješnu realizaciju“, rekla je Lipovina Božović na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje.

Ona je kazala da danas svi zajednički mogu da posvjedoče da su aktivnosti koje su sprovodili u proteklom periodu doprinijele odličnim rezultatima, na koje svi mogu biti ponosni.

„Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), 13. avgusta u Crnoj Gori je boravilo 191,77 hiljada turista, što je preko osam puta više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou od 87 odsto iz 2019. godine“, navela je Lipovina Božović.

Promet na graničnim prelazima u julu od 2,77 miliona veći je nego promet za svih 12 mjeseci prošle godine, a na nivou od 82,5 odsto u odnosu na 2019.

„U julu i za prvih 17 dana avgusta u Crnu Goru je ušlo preko milion stranih turista. Za šest mjeseci oko 306 hiljada, što je na nivou od 40 odsto iz 2019. godine“, precizirala je Lipovina Božović.

Prema njenim riječima, prihodi od turizma su iznad očekivanja i projekcija na koje se oslanja budžet.

„Za prvi kvartal na nivou od 51,4 odsto 2019. godine, 45 odsto za drugi kvartal, a ako budu 70 odsto u trećem i 55 odsto u četvrtom, imamo ostvarenje plana. Prošle godine od turizma smo zaradili 140 miliona EUR, 2019. godine 1,1 milijardu, dok smo za ovu godinu projektovali 750 miliona EUR“, saopštila je Lipovina Božović.

U periodu koji predstavlja početak ljetnje turističke sezone, prihodi budžeta ostvareni u junu su veći i u odnosu na isti mjesec 2019. godine i to 10,8 odsto, odnosno 15,6 miliona EUR.

„Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u junu ostvareni su na nivou od 60,3 miliona EUR što je 41,9 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Istovremeno, prihodi po ovom osnovu veći su u odnosu na jun 2019. godine 14,2 odsto“, navela je Lipovina Božović.

Ona je objasnila da ostvareni nivo naplate PDV-a u junu nije zabilježen ni u jednom mjesecu prethodne godine, prvenstveno usljed sprovođenja mjera ograničavanja ekonomske aktivosti i zatvaranja državnih granica za strane turiste.

„Prvi put od septembra 2019. godine u junu kao mjesecu je zabilježen suficit budžeta od tri miliona, a kada poredimo s istim mjesecom prethodnih godina, prvi put od juna 2016. godine imamo suficit, što govori u prilog dobrom punjenju državne kase ali i odgovornom upravljanju troškovima“, kazala je Lipovina Božović.

Preliminarni podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja ukazuju na to da je pozitivan trend kada su u pitanju fiskalni parametri nastavljen i u julu, tako da je i u tom mjesecu zabilježen suficit oko 43 miliona EUR.

„Prihodi budžeta po osnovu PDV-a u julu su iznosili 66,3 miliona EUR i veći su u odnosu na isti mjesec prošle godine 22,9 miliona EUR ili 52,7 odsto, dok su u odnosu na planirane veći 3,6 miliona EUR ili 5,7 odsto, prevashodno kao rezultat ostvarenog turističkog prometa u dosadašnjem dijelu ljetnje turističke sezone“, rekla je Lipovina Božović.

Takođe, naplata te kategorije je na nivou od 92,5 odsto one ostvarene u julu 2019. godine, koja je bila rekordna po ostvarenom turističkom prometu.

Lipovina Božović je kazala da to znači da su se stvorili temelji koji će omogućiti razmišljanje o povećanju plata, dodatnim socijalnim izdvajanjima, određenim poreskim olakšicama, većem kvalitetu javnih usluga, a samim tim i boljim zdravstvenim servisima.

„Dakle, bez balansa između zdravlja i ekonomije nema ni zdravlja, ni ekonomije. Ono što je sigurno, a čega smo vjerujem svi svjesni, to je da Crna Gora nije mogla sebi da dozvoli još jednu katastrofalnu turističku sezonu“, navela je Lipovina Božović.

Ona je kazala da se ne bi preživjelo još jedno zatvaranje, a i ovo se preživjelo zahvaljujući uslovima koje je ova Vlada stvorila time što je obezbjedila izdašne pakete podrške privredi, posebno turističkoj, čime je očuvana privredna supstancu.

„Vlada je dala 35 miliona za dva kvartala ove godine za subvencije zarada. Ukupno za subvencije je dato 90 miliona od početka sprovođenja programa. Ono što posebno želim da naglasim jeste da je odgovornost prije svega na pojedincima i da će dalji razvoj situacije u Crnoj Gori zavisiti najviše od toga“, zaključila je Lipovina Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...