fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojeftinila nafta

Pojeftinila nafta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom nastavka trgovinske napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Nafta je pojeftinila i zbog podataka o usporavanju kineske ekonomije i rekordne američke proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 37 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,02 USD. U Njujorku se barelom se trgovalo po 13 centi nižoj cijeni od 56,81 USD.

Proizvodna aktivnost smanjila se u februaru u Kini treći mjesec uzastopno, dok su izvozne narudžbine pale po najvećoj stopi od finansijske krize prije deset godina, prenosi Hina.

“Dalji dokazi usporavanja u Kini pogađaju tržišno raspoloženje”, rekao je Jasper Lawler iz brokerske kuće London Capital Group.

U anketi Reutersa 36 ekonomista i analitičara izražavaju pesimizam oko značajnijeg rasta cijena u ovoj godini, pri čemu smatraju da će barel nafte u Londonu u ovoj godini u prosjeku koštati 66,44 USD, odnosno ispod 67,32 USD koliko se procjenjivalo u januaru.

“U kratkoročnom periodu tržišta nafte će karakterisati bolja snabdjevenost na međunarodnim tržištima. U ostatku ove godine rast cijena nafte neće biti primjeren usporavanju privrednog rasta na glavnim tržištima”, rekao je Edward Bell iz Emirates NBD-a.

Američki trgovinski predstavnik, Robert Lighthizer, smanjio je očekivanja brzog rješavanja trgovinskog spora između Kine i SAD-a, koja su se pojavila ranije nakon izvještaja o napretku na ključnim tačkama.

Lighthizer je rekao da su pitanja povezana s Kinom “preozbiljna” da bi se rješavala obećanjima Pekinga da će kupiti više američke robe. On smatra da bi svaki sporazum trebalo da uključuje način da se osigura ispunjenje obveza.

Cijene sirove nafte su pod pritiskom i zbog povećanja američke proizvodnje nafte, koja je u posljednjih godinu porasla za više od dva miliona barela dnevno, na rekordnih 12,1 miliona barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,97 USD, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije