fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli krivičnu prijavu protiv premijera i više osoba

Podnijeli krivičnu prijavu protiv premijera i više osoba

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Uniprom podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv više osoba koje su, kako tvrde, zajedničkim djelovanjem u februaru mimo procedure dodijelile besplatne emisione kredite Elektroprivredi (EPCG), u vrijednosti 5,5 miliona EUR.

Krivična prijava je preko pravnog zastupnika Uniproma, advokata Zorana Vukčevića, podnijeta protiv premijera Dritana Abazovića, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ane Novaković Đurović, izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), Draška Boljevića i predsjednika Odbora direktora EPCG, Milutina Đukanovića.

Krivična prijava je podnijeta zato što su zajedničkim djelovanjem, po principu podjele posla u okviru kriminalne aktivnosti, 27. februara ove godine mimo procedure i bez javnog poziva dodijelili besplatne emisione kredite EPCG u iznosu 222,52 hiljade tona CO2, vrijednosti 5,5 miliona EUR.

“Okrivljeni Abazović je dogovorio sa Novaković Đurović i Đukanovićem, a sproveli su preko pridruženog člana kriminalne grupe, Boljevića, koji je tu količinu upisao u registar Eko-fonda, iako su svi znali da je upisana količina veća od ona koja im pripada za prošlu godinu, pa su, postupajući sa direktnim umišljajem, svjesni svojih nedozvoljenih radnji, a radi sticanja nezakonite dobiti EPCG”, navodi se u prijavi.

U svojim radnjama su, kako tvrde iz Uniproma, ostvarili sva bitna obilježja bića krivičnih djela kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Iz te kompanije su predložili da se pozovu i ispitaju prijavljeni na navode krivične prijave.

“Predlažemo i da se izvrši uvid u Registar Eko-fonda i utvrdi kako je nastao dogovor u aktivnostima ove kriminalne družine i ko je predložio, a onda podijelio uloge, u realizaciji tih kriminalnih aktivnosti”, dodali su iz Uniproma.

Iz kompanije su predložili i da se pozove predstavnik EPCG i sasluša se na okolnosti kako je tekla komunikacija između EPCG i Vlade, od same inicijative za dobijanje nezakonite i protivpravne pomoći do njene realizacije.

U Unipromu tvrde da su Abazović, Novaković Đurović, Boljević i Đukanović u toku prošle godine postali članovi kriminalne družine sa ciljem vršenja krivičnih djela radi sticanja dobiti i moći u dužem vremenskom trajanju, a najkraće za onoliko za koliko se budu nalazili na javnim funkcijama na kojima su sada.

Iz Uniproma su podsjetili da se prema pozitivnim propisima u Crnoj Gori, zakona i uredbe koja uredjuje tu oblast, a usklađena je sa zakonodavstvom Evropske unije (EU), besplatni emisioni krediti ne mogu dodjeljivati niti sticati osim kupovinom.

„Način na koji je to u konkretnom slučaju urađeno, ne samo da su dodijeljeni besplatni emisioni krediti, nego je i povećana kvota opredijeljena operateru ovim propisima“, zaključili su iz Uniproma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije