fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela CEFTA Week 2021

Počela CEFTA Week 2021

Skoplje, (MINA-BUSINESS) – Godišnji događaj CEFTA Week, koji okuplja visoke zvaničnike CEFTA strana, predstavnike privrede, diplomate i predstavnike EU i drugih međunarodnih organizacija, počeo je danas u Skoplju.

CEFTA Week počinje zvaničnim sastancima CEFTA tijela i radionicama, koje su organizovane u saradnji sa partnerima iz Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu, USAID-a Sjeverna Makedonija i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i uz podršku Evropske komisije.

„Početak CEFTA Week ove godine obilježen je onlajn vebinarom na kome je predstavljen SEED+, koji predstavlja nadogradnju postojećeg Sistema za razmjenu elektronskih podataka (SEED) i uspješno povezuje carinske uprave u CEFTA-i, a biće proširen i na druge agencije, poput fitosanitarnih i veterinarskih“, navodi se u saopštenju.

Učesnici će takođe dobiti priliku da čuju više o CEFTA bazama podataka, uključujući statistiku o zelenim koridorima/zelenim trakama.

U okviru ovogodišnjeg CEFTA Week-a zakazana je i konferencija pod nazivom Već 15 godina činimo trgovinu lakšom.

Konferencija će biti održana u četvrtak i biće posvećena temama u vezi sa trgovinom koje proizilaze iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, kao što su e-trgovina, priznavanje sertifikata i procedura, kvalifikacije, licence, prava intelektualne svojine.

„CEFTA Week prilika je i da se sumiraju godišnji rezultati i dostignuća koja su ostvarena pod predsjedavanjem Sjeverne Makedonije u ovoj godini“, dodaje se u saopštenju.

Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA stupio je na snagu 2007. godine i značajno je unaprijedio trgovinu u regionu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

AEM, Svjetski dan slobode medija

Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Podgorica, (MINA) - Agencija za elektronske medije (AEM) ostaje posvećena principu pune slobode medija...