fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlantaže tvrde da je OMP nezakonito naplatio 350 hiljada

Plantaže tvrde da je OMP nezakonito naplatio 350 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija OMP Inžinjering, u vlasništvu Miodraga Ivanovića i Olega Obradovića, naplatila je od Plantaža 350 hiljada EUR predviđenih ugovorom o poravnanju oko fabrike briketa, na osnovu rješenja javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića.

Iz Plantaža su kazali da je ta kompanija blagovremeno Privrednom sudu izjavila prigovor na rješenje o izvršenju i čekaju odluku vijeća.

„Kako žalba ne odlaže izvršenje rješenja, OMP Inžinjering je naplatio kompletan iznos. Na taj način je nastupila samo prva štetna posljedica spornog poravnanja. Preduzimamo sve pravne radnje kako bi zaštitili interes i imovinu kompanije“, saopšteno je Pobjedi.

Poravnanjem je bilo predviđeno da Plantaže OMP-u prenesu 37 hiljada kvadrata zemljišta u Kokotima, preuzmu vlasništvo nad fabrikom i isplate 350 hiljada EUR. Odluku o poravnanju u martu 2020. godine donijelo je bivše rukovodstvo na čelu sa Vericom Maraš, a ugovor je potpisan mjesec kasnije.

Odbor direktora Plantaža tada je naložio izradu elaborata za parcelaciju zemljišta i isplatu novca do kraja septembra iste godine, do koje nije došlo, pa je OMP pokrenuo izvršenje.

Plantaže spore zakonitost izvršenja i tvrde da ugovor o poravnanju nikada nije stupio na snagu. Uslov za to bio je da obje strane notaru dostave podneske o povlačenju tužbe, da notar potvrdi i izda otpravak tog ugovora, da ugovor o prenosu udjela stupi na snagu, te da notar izda i njegov otpravak, od čega je samo potvrđen ugovor o poravnanju i izdat otpravak.

Navode da na sajtu CRPS-a i dalje stoji da vlasništvo u kompaniji Plant-OMP, osnovanoj za fabriku briketa, Plantaže i OMP i dalje dijele po pola.

„Ovo ukazuje na nelogičnost, s obzirom da je jedan od uslova za stupanje na snagu ugovora o poravnanju stupanje na snagu ugovora o prenosu udjela i obratno, te s obzirom na navedeno regulisanje, niti jedan od ugovora nije mogao stupiti na snagu“, navodi se u prigovoru Plantaža.

Zato tvrde da ugovor o poravnanju ne može biti izvršna isprava. Oni ocjenjuju da OMP nije ispunio obavezu i notaru podnio podnesak o povlačenju tužbe dodajući da, sve i da je ugovor o poravnanju na snazi, nijesu dužni da ispune obavezu, kad ni OMP to nije učinio.

Oni optužuju i notara da je nezakonito izdao potvrdu izvršnosti na ugovor o poravnanju, imajući u vidu da je mogao izdati samo na osnovu nalaza vještaka ekonomske struke koji je trebalo da utvrdi da je došlo do materijalno bitne povrede ugovora. Taj nalaz se, kako tvrde, ne pominje u dokumentaciji uz predlog za izvršenje, pa smatraju da nikada nije urađen. Ukazuju i da je podgoričko tužilaštvo formiralo predmet u vezi fabrike briketa i poravnanja.

Više od šest godina trajao je sudski spor oko fabrike koja nije proizvela nijedan komad briketa. OMP je tražio naknadu štete od šest miliona EUR, navodeći da Plantaže nijesu obezbijedile dovoljnu količinu sirovina, dok su Plantaže pokrenule protivtužbu tvrdeći da oprema koju je OMP ugradio nije prilagođena za obradu vinove loze, što je i utvrđeno vještačenjem.

Ročište koje se pred Privrednim sudom vodi zbog nerealizovanog poravnanja odloženo je za 21. mart.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije