fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPandemija smanjila prihode

Pandemija smanjila prihode

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Željeznički prevoz (ŽPCG) je prošle godine zbog pandemije izgubio 1,9 miliona EUR prihoda, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Eldin Mucević, ali je najavio da će godinu završiti u plusu, prvenstveno zbog povećane Vladine subvencije.

“Prosječni gubici ŽPCG zbog pandemije su bili 160 hiljada EUR mjesečno, s tim da smo najveći gubitak zabilježili u ljetnjim mjesecima. Na osnovu preliminarnih podataka, a zaključno sa decembrom prošle godine izgubljeni prihodi će dostići 1,9 milona EUR”, kazao je Mucević Pobjedi.

On je naveo da je za prvih devet mjeseci prošle godine ŽPCG ostvario dobit u iznosu od 573,21 hiljadu EUR.

“Izvjesno je da će biti pozitivan poslovni rezultat za prošlu godinu. Osnovni razlog je povećanje godišnje subvencije od Vlade koja sada iznosi 6,3 miliona EUR, kao i ušteda u dijelu rashoda”, rekao je Mucević.

On je podsjetio da je ŽPCG po osnovu ugovora o obavezi javnog prevoza putnika opredijeljen iznos od 6,3 miliona EUR godišnje.

“Izgubljeni prihodi od 1,9 miliona EUR će dodatno otežati realizaciju plana investicionog održavanja voznih sredstava, koji je neophodan za obezbjeđenje definisanog reda vožnje za ovu godinu. Što se tiče pomoći po osnovu otklanjanja posljedica pandemije, nijesmo dobili potencijalna sredstva niti smo bili obuhvaćeni ekonomskim mjerama podrške privredi”, kazao je Mucević.

On je rekao da je i pored ostvarene dobiti finansijska situacija složena i preduzeće izmiruje veliki dio obaveza iz ranijeg perioda.

U 2019. godini prevezli su 985,93 hiljade putnika, a na osnovu podataka za prvih 11 mjeseci očekuje se 466 hiljada putnika u prošloj godini, što je pad od 53 odsto.

“Ukupan broj pokrenutih vozova u 2019. godini u lokalnom i međunarodnom saobraćaju je bio 11,63 hiljade, a u prošloj se očekuje 8,63 hiljade, odnosno 26 odsto manje”, rekao je Mucević.

On je naveo da redovno izmiruju obaveze po osnovu zarada i naknada zarada zaposlenih.

“Za prvih deset mjeseci prošle godine Poreskoj upravi (PU) smo uplatili 770 hiljada EUR po tom osnovu. Po osnovu PDV kredita očekujemo dodatno umanjenje poreskih obaveza od 900 hiljada EUR, što će značajno umanjati ukupan dug prema PU od 6,2 miliona EUR”, kazao je Mucević.

On je dodao da zbog gubitka prihoda od prodaje karata od oko dva miliona EUR nijesu uspjeli da izmire određeni dio obaveza prema PU.

U kompaniji je radno angažovano 367 zaposlenih, 12 manje nego na početku prošle godine, a prosječna plata je 492 EUR.

Najčitanije