fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad prometa i indeksa 

Pad prometa i indeksa 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajan pad prometa i oba indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih događaja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 2,7 odsto na 787,48 poena, a MONEX 1,4 odsto na 10.878,79 bodova.

Promet, realizovan kroz 31 transakciju, iznosio je 36,52 hiljade EUR i bio je devet puta manji od prošlosedmičnog.

Pale su dionice Crnogorskog Telekoma 9,9 odsto na 1,46 EUR, a Jugopetrola i Crnogorskog elektroprenosnog sistema po 3,6 odsto na 11,41 EUR, odnosno 65,61 cent.

Akconarima Telekoma ove sedmice je počela isplata dividende za prošlu poslovnu godinu. Bruto iznos dividende po akciji je deset centi, umanjen za pripadajući iznos poreza na dobit za preduzeća, odnosno dohodak, kao i prireza na porez za građane u skladu sa važećim propisima.

Skupština akcionara Telekoma krajem maja odlučila je da se dio dobiti ostvarene u finansijskoj prošloj godini od 4,73 miliona EUR isplati akcionarima kao dividenda, dok će se dio od 2,54 miliona EUR raspodijeliti u zadržanu dobit.

Na berzi su ove sedmice blago porasle akcije Elektroprivrede, na 3,74 EUR.

Trgovano je i akcijama Ulcinjske rivijere, Velike plaže i Plantaža, koje su u petak koštale 3,85 EUR, odnosno 8,01 EUR i 10,8 centi. Trgovano je i dionicama Centrojadrana, Barske plovidbe i Port of Adrie, koje koštaju 7,92 EUR, 56 centi i 10,4 centa.

Sedmicu je obilježila informacija da je zamjenica glavnog specijalnog tužioca Lidija Vukčević podigla optužnicu u predmetu Global karbon protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, koji je označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona EUR.

Osim Kneževića, na optužnici su se našli bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM), Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, Brankica Bašović.

Tužilaštvo je istragom došlo do nepobitnih dokaza da je ta grupa od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije Global karbon oštećen IBM.

Vlada je ove sedmice utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača, kojim će njihova zaštita biti na nivou članica Evropske unije, a poboljšaće se i regulacija po pitanju usluga od javnog interesa.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da na taj način Crna Gora ulazi u krug država EU koje u potpunosti preuzimanju najnovije dvije direktive i prilazi korak brže zatvaranju Poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

Izmjenama i dopunama zakona predviđeno je preuzimanje dvije ključne direktive, koje se odnose na rješavanje potrošačkih sporova arbitražnim putem i za kupovinu proizvoda sa udaljenih mjesta, odnosno preko interneta. Izmjenama i dopunama se obezbjeđuje i veći nivo zaštite kada su u pitanju usluge od javnog interesa, kao što su struja i voda.

Sedmicu je obilježila i informacija da će Crnogorska komercijalna banka (CKB) za kupovinu Societe Generale banke Montenegro platiti 35,6 miliona EUR, umjesto u februaru dogovorenih 40,5 miliona EUR.

Umanjenje cijene je predviđeno aneksom ugovora koji su sklopili predstavnici dvije banke, što je posljedica odluke o isplati dividende.

Na Skupštini akcionara Societe Generale banke, održanoj polovinom maja, donesena je odluka da se akcionarima isplati 5,3 miliona EUR dividende za poslovnu prošlu godinu. Kao rezultat odluke o isplati dividende, zaključen je aneks ugovora kojim se umanjuje kupoprodajna cijena na 35,6 miliona EUR, odnosno 406,7 EUR po akciji.

CKB je 28. februara potpisala ugovor o kupovini 87,6 hiljada akcija Societe Generale Montenegro banke po cijeni od 461,8 EUR za dionicu.

Najčitanije