fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad na svjetskim berzama na početku marta

Pad na svjetskim berzama na početku marta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali, jer inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne popušta tako brzo kako se očekivalo, pa će centralna banka vjerovatno podići kamatne stope više nego što se procjenjivalo.

Dow Jones ojačao je 0,02 odsto na 32.661 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 odsto na 3.951 poen, a Nasdaq indeks 0,66 odsto na 11.379 bodova.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa posljedica je izvještaja Instituta ISM, prema kojemu je u februaru proizvodna aktivnost u SAD-u pala, dok su cijene sirovina porasle, prenosi Hina.

Nakon tog izvještaja, prinosi na američke dvogodišnje obveznice porasli su na 4,9 odsto, najvišu vrijednost od 2007. godine, što pokazuje da se očekuje dalji rast kamatnih stopa.

„Tržište dionica blago je palo, dok su prinosi na obveznice porasli nakon ISM-ovog izvještaja. Cjenovna komponenta u tom izvještaju značajno je porasla, nakon četiri mjeseca pada”, rekao je strateg u firmi Ameriprise Financial, Anthony Saglimbene.

Nakon snažnog rasta u januaru, berzanski indeksi su u februaru značajno pali, a negativni trend nastavljen je i na početku marta.

„Svi podaci posljednjih sedmica pokazuju da se inflacija kreće na višim vrijednostima nego što su u januaru ulagači očekivali”, kazao je Saglimbene.

Rast Wall Streeta u janauru bio je posljedica očekivanja ulagača da će ključna kamatna stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), ostati ispod nivoa od pet odsto i da će banka već krajem ove godine početi da smanjuje cijenu novca.

No, kako inflacija ne popušta, čelnici Fed-a poručuju da će kamate i dalje rasti i zadržati se na povišenim vrijednostima duže nego što se na tržištu očekivalo.

Predsjednik ogranka Fed-a u Mineapolisu, Neel Kashkari, kazao da je spreman za povećanje kamata na sjednici centralne banke u martu i za 0,25 i za 0,5 procentnih poena.

Predsjednik Fed-a u Atlanti, Raphael Bostic, poručio je da bi podizanje ključne kamate u rasponu od pet do 5,25 odsto bilo adekvatno i da bi monetarna politika trebalo da ostane zaoštrena i u dijelu naredne godine.

Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope i to u rasponu od 5,5 do 5,75 odsto do septembra, dok se trenutno te kamate kreću između 4,5 i 4,75 odsto.

Kako Fed nastoji da suzbije inflaciju, koja je prošle godine dostigla najviše vrijednosti u više od 40 godina, to znači da mora oslabiti potrošnju, potražnju na tržištu rada i usporiti rast ekonomije.

Stoga je pitanje samo slijedi li plitka recesija ili “mekano prizemljenje” privrede.

A to znači da bi prihodi i zarade kompanija mogli pasti, što ne ide u prilog tržištu dionica.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 odsto na 7.914 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,39 odsto na 15.305 poena, a pariski CAC 0,46 odsto na 7.234 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije