fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa i prometa

Pad indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad oba berzanska indeksa i značajno manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 2,3 odsto na 765,37 poena, a MONEX 2,6 odsto na 10.958,34 boda.

Promet, realizovan kroz 21 transakciju, oslabio je ove sedmice 3,4 puta na 61,29 hiljada EUR. Najveći udio u prometu imale su državne obveznice, koje su u ponedjeljak prodate za 39,8 hiljada EUR.

Pale su akcije Luke Bar 8,3 odsto na 33 centa, Jugopetrola 4,7 odsto na 9,91 EUR, Elektroprivrede (EPCG) 2,9 odsto na 3,31 EUR i Crnogorskog Telekoma 1,7 odsto na 1,18 EUR. Rasle su dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema i fonda Trend neznatno na 80,1 cent, odnosno 4,92 centa.

Trgovano je i akcijama Poslovno logističkog centra Morača, Marine Bar i Port of Adrie, koje su u petak koštale 3,05 EUR, odsnosno 2,16 EUR i 11,2 centa. Dionice Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG sedmicu su završile na 6,15 centi, a Vektra Boke na 6,2 centa.

Ove sedmice su bivšim radnicima Vekta Boke počele isplate, ali su njihovi predstavnici kazali da je menadžment angažovao privatno obezbjeđenje koje im ne dozvoljava da uđu u prostorije hotela Plaža.

Menadžment je na račun Vektra Boke uplatio 30 hiljada EUR na osnovu sudskih presuda za zarade, odnosno razlike u zaradama, na kojima ih je, kako tvrde bivši radnici, godinama zakidao.

Sedmicu je obilježila informacija da je Odbor direktora EPCG donio odluku da za člana borda direktora Prve banke predloži Nebojšu Medojevića.

“Shodno izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Prva banka nalazi i indicijama da je novac iz nje povučen, za EPCG je od krucijalne važnosti da predstavnik u Odboru direktora bude jedan od najboljih i najiskusnijih stručnjaka na polju finansijskih mahinacija u zemlji, Nebojša Medojević”, rekli su predstavnici elektroenergetske kompanije.

Medojević smatra da njegova uloga u bordu direktora Prve banke treba da bude zaštita interesa i kapitala EPCG u slučaju realno negativnog scenarija u banci.

“Prihvatio sam predlog da budem član borda direktora Prve banke isključivo zbog činjenice da je situacija u njoj veoma složena i da je imovina EPCG, zbog njene izrazite izloženosti prema Prvoj banci, ugrožena«, rekao je Medojević.

On je dodao da je njegov jedini uslov da tu funkciju obavlja volonterski i bez ikakve nadoknade.

Medojević od čelnika Centralne banke (CBCG), Uprave prihoda i carina i Državne revizorske institucije (DRI) tražio preporuke za izbor za člana borda direktora Prve banke. Preporuku je u petak dobio od vršioca dužnosti Uprave prihoda i carina, Alekdandra Damjanovića koji smatra da Medojević ima puni kapacitet da bude član borda direktora Prve banke, kako u funkciji kontrole poslovanja i unapređenja njenog rada, tako i zaštite interesa manjinskih akcionara.

Iz Uprave prihoda i carina saopšteno je da je u Crnoj Gori fiskalizovano preko 23 hiljade poreskih obveznika, a od 1. juna naplaćeno 12 miliona EUR poreza na dodatu vrijednost (PDV) više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ove sedmice je objavljena i informacija da je pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju drugog kvartala zabilježilo 11 banaka, čiji je ukupni profit iznosio 29,3 miliona EUR, što je 14 miliona bolji rezultat u odnosu na prva tri mjeseca ove godine.

U minusu je bila samo Komercijalna banka, 1,54 miliona EUR, dok su najbolje poslovale Crnogorska komercijalna, NLB i Erste banka.

Ukupan promet na Montenegroberzi u prvoj polovini godine iznosio je 30,83 miliona EUR i bio je 118 odsto veći nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prosječan mjesečni promet u prvoj polovini godine iznosio je 5,14 miliona EUR, dok je najveći, od 12,06 miliona, zabilježen u martu.

U prvoj polovini godine zaključene su 933 transakcije, a mjesec sa najvećim brojem sklopljenih poslova 207 bio je januar. Prosječan mjesečni broj poslova iznosio je 155.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...