fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad i na početku nove sedmice

Pad i na početku nove sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, nastavivši negativni niz od prošle sedmice, jer se rast ekonomije usporava, a centralne banke i dalje zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Dow Jones je oslabio 0,04 odsto na 33.714 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 odsto na 4.328 bodova, a Nasdaq indeks 1,16 odsto na 13.335 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon znatnog pada prošle sedmice, berzanski indeksi nastavili su da padaju i na početku ove.

Rast američke ekonomije se usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata u ovoj godini jer se inflacija još kreće znatno iznad ciljanih nivoa centralne banke.

I mnoge druge centralne banke zapadnih zemalja nastavljaju zaoštravanje monetarne politike. Prošle sedmice su povećale britanska, švajcarska i norveška centralna banka, a očekuje se da će u julu i Fed te Evropska centralna banka ponovo povećati cijenu novca.

Ulagači nijesu skloni riziku i zbog rasta geopolitičkih napetosti, nakon pobune grupe Wagner prošlog vikenda, što je, ocjenjuju analitičari, oslabilo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Oprez je posljedica i nesigurnosti u vezi nivoa berzanskih indeksa, s obzirom da je od početka godine S&P 500 indeks porastao više od 13 odsto, što ekonomski pokazatelji, pa ni poslovni rezultati kompanija baš i ne podržavaju.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto na 7.453 boda, a frankfurtski DAX 0,1 odsto na 15.813 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,29 odsto na 7.184 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije