fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte zbog straha od širenja koronavirusa

Pad cijena nafte zbog straha od širenja koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 51 USD zbog zabrinutosti za potražnjom koju povećava širenje zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je za isporuke u maju pala 1,22 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,51 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,65 USD nižoj cijeni, od 45,44 USD.

Ulagači sve više strahuju da će zbog širenja koronavirusa iz Kine u 40 zemalja širom svijeta privreda usporiti i time zakočiti potražnju za naftom, prenosi Hina.

U kontinentalnoj Kini prijavljeno je 327 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje od 23. januara, pa je ukupni broj zaraženih premašio 78,8 hiljada, a broj umrlih približio se 2,8 hiljada. Epidemija u Kini po svemu sudeći jenjava, ali se širi u drugim djelovima svijeta.

Još su četiri zemlje prijavile prve slučajeve zaraze, čime je njihov broj porastao na 55, s više od 4,2 hiljade slučajeva zaraze i oko 70 smrtnih slučajeva.

Pažnja tržišta okreće se proizvođačima predvođenima Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih na čelu s Rusijom, koji će se početkom marta sastati u Beču kako bi razmotrili dodatno smanjenje snabdjevanja s obzirom na epidemiju.

Tehnički odbor predložio je da se snabdjevanje smanji dodatnih 600 hiljada barela dnevno.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za otprilike 1,7 miliona barela dnevno kako bi podržao cijene nafte, podsjeća Reuters.

Analitičari UBS-a su procijenili da će se, iako se očekuje oscilacija cijena nafte u bliskoj budućnosti, cijena barela na londonskom tržištu oporaviti na 64 USD, u drugoj polovini godine, paralelno oporavku ekonomije, sporijem rastu proizvodnje u Sjedinejnim Američkim Državama (SAD) i dodatnom smanjenju snabdjevanja iz OPEC-a.

“Cijena barela niža od 50 USD na londonskom tržištu biće scenario iz noćne more za OPEC i mogla bi definitivno izazvati neku vrstu odgovora jezgre te grupe”, smatra Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Saudijska Arabija objavila je da će nastaviti saradnju s Rusijom na naftnoj politici. U međuvremenu je izvijestila da će u martu smanjiti isporuke u Kinu najmanje 500 hiljada barela dnevno zbog slabijih aktivnosti prerade.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 54,81 USD, što znači da je porasla 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...