fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte na početku sedmice

Pad cijena nafte na početku sedmice

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene na tržištu nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržitima prema 74 USD zbog nesklonosti ulagača riziku koja je podržala dolar i obnove većine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva nakon dva uragana.

Na londonskom tržištu se barelom trgovalo po 92 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 74,42 USD. Na američkom mu je cijena pala 1,06 USD, na 70,91 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci ovih dana pažljivo prate probleme prezaduženog kineskog diva za razvoj nekretnina Evergrandea. Bojazni da bi mogao objaviti stečaj prigušile su sklonost ulagača riziku i podržale dolar.

“Berze na Dalekom istoku i jaki dolar utiču na tržišta nafte. Uprkos tome, ako stvari gadno ne pođu po zlu, trebalo bi da preovlada pozitivno raspoloženje”, procjenjuje Tamas Varga iz PVM-a.

Jači dolar poskupljuje naftu za kupce koji raspolažu drugim valutama pa smanjuje potražnju i generalno odražava izraženu nesklonost riziku, što dodatno pritiska cijene nafte.

Pritisak cijenama bio je na početku sedmice i obnova proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva nakon dva uragana. Tako je prošlog petka blokirano bilo još samo 23 odsto američke proizvodnje, odnosno 422,08 hiljada barela dnevno.

“Američka proizvodnja u Meksičkom zalivu, koja je bila zatvorena zbog uragana, postupno se vraća na tržište”, ocijenio je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Naftna tržišta zakočio je i rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prvi pokazatelj buduće proizvodnje, na najviši nivo od aprila prošle godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je u petak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 74,14 USD, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...