fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte ispod 72 USD

Pad cijena nafte ispod 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon što su najnoviji podaci pokazali povećanje zaliha tog energenta, a dugotrajni trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) podstakao zabrinutost za potražnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,77 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 67 centi nižoj cijeni, od 62,46 USD.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle za 2,4 miliona barela, prenosi SEEbiz.

Analitičari su očekivali da će se smanjiti za 600 hiljada barela.

Barijeru cijenama predstavljao je trgovinski rat između Kine i SAD-a. Nakon što su 10. maja pregovori zapeli, trenutno u planu nijesu novi sastanci najviših zvaničnika dvije zemlje. Sukob pritiska prognoze ekonomskog rasta, a time i predviđanja potražnje za naftom.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) snizila je prognozu svjetskog ekonomskog rasta u ovoj godini.

Osim fundamenata, trgovci naftom s pažnjom prate i napetosti između SAD-a i Irana.

Analitičari podsjećaju i na bolje snabdijevanje tržišta zbog koordiniranog smanjenja proizvodnje koje provode Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice, poput Rusije.

“S obzirom na krhku ravnotežu na tržištu, svaka promjena u odnosima SAD-a i Irana, odnosno SAD-a i Kine, može podići odnosno spustiti cijenu nafte za deset USD”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,71 USD, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 

Najčitanije