fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 68 USD, jer su strahovanja od slabije potražnje u Evropi zbog usporenog vakcinisanja protiv covida 19 potisnula u drugi plan pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu je cijena barela pala jedan USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,39 usd. Na američkom tržištu smanjena je 72 centa, pa se barelom trgovalo po 64,08 USD, prenosi SEEbiz.

Nekoliko evropskih zemalja zaustavilo je upotrebu AstraZenecine vakcine protiv covida 19 zbog provjere nuspojava. Njemačka bilježi rast novih slučajeva zaraze koronavirusom, a Italija uvodi mjere zaključavanja.

Cijenama nafte na ruku ne idu ni izvještaji Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja procjenjuje da se potražnja za naftom neće vratiti na pretpandemijske nivoe prije 2023. godine i da bi mogla dosegnuti vrhunac ranije nego što se očekivalo.

Kočnica cijenama bio je i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imaoca ostalih valuta.

Tržište je ipak dobilo podršku od izvještaja Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici milion barela. Analitičari su očekivali da će pokazati rast.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 66,89 USD, što znači da je pala 1,29 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije