fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica na Wall Streetu

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, nakon nestabilnog trgovanja, dok su cijene nafte dodatno porasle jer su Sjedinjene Američke Države (SAD) zabranile uvoz ruske nafte i ostalih energenata zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Dow Jones oslabio je 184 boda ili 0,56 odsto, na 32.634 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 odsto, na 4.170 poena, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na 12.795 bodova, prenosi Hina.

S&P 500 oslabio je četvrti dan zaredom i skliznuo na novi najniži nivo od juna prošle godine, dok je Nasdaq indeks zaronio još dublje u područje ‘medvjeda’, više od 20 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa.

Ulagači su vrlo nesigurni dok prate vijesti o ratu u Ukrajini i najave novih sankcija Zapada protiv Rusije.

Predsjednik SAD-a Joe Biden objavio je zabranu uvoza ruske nafte i ostalih energenata, dok je Britanija poručila da će postupno do kraja ove godine ukinuti uvoz ruskih energenata.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu primaknula se u utorak 130 USD, dok je cijena benzina u SAD-u dostigla rekordne nivoe.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu su cijene dionica u energetskom sektoru, najvećem dobitniku u ovoj godini, dodatno porasle 1,4 odsto.

Međutim, rast cijena energenata i ostalih sirovina podstiče strahovanja od rasta inflacije, što bi moglo natjerati centralne banke na zaoštravanje monetarne politike, a to bi negativno uticalo na rast svjetske ekonomije.

Uz to, zbog visokih cijena nafte ljudi će više trošiti na gorivo, a manje na ostale proizvode, što će oslabiti potrošnju, najvećeg pokretača rasta ekonomije.

Sjutra će biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u u februaru, a analitičari procjenjuju da će dostići 7,9 odsto na godišnjem nivou, novi najviši nivo u 40 godina.

Kasnije ovoga mjeseca održaće se redovna sjednica čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) na kojoj će se odlučivati o povećanju kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju blažem povećanju cijene novca, za 0,25 postotnih bodova, no s obzirom na rast inflacije, Fed će prije ili kasnije morati agresivnije povećati kamatne stope.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale, međutim blago. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 odsto, na 6.964 boda, no frankfurtski DAX oslabio je 0,02 odsto, na 12.831 bod, a pariski CAC 0,32 odsto, na 5.962 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...