fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvaren napredak u sektoru saobraćaja

Ostvaren napredak u sektoru saobraćaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je ostvarila napredak na poljima razvoja pomorske privrede, rehabilitacije željezničkog saobraćaja i procesa davanja aerodroma u koncesije, posebno u kontekstu Agende povezivanja i procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

Nurković je, u okviru službene posjete Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE), učestvao na Svjetskom kongresu o putevima, koji Svjetsko udruženje puteva (PIARC) organizuje svake četiri godine, zajedno s 55 drugih ministara i visokih zvaničnika zaduženih za sektore saobraćaja iz cijelog svijeta.

Forum su, kako je saopšteno iz Ministarstva, otvorili ministar infrastrukturnog razvoja UAE, Abdulah Muhamed Belghaif Al Nuaimi i predsjednik PIARC-a, Claude van Rooten.

Nurković je, na panelu pod nazivom Transportne mreže budućnosti, prisutne upoznao s načinom planiranja javnih politika u sektoru saobraćaja u Crnoj Gori, ističući strateški značaj Strategije razvoja saobraćaja do 2035. godine.

Pored Nurkovića na panelu govorili su ministri saobraćaja i infrastrukture iz Australije, Švedske, Španije, Singapura, Senegala, Južne Koreje i Kambodže.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na bilateralnom sastanku Nurkovića i Nuaimia konstatovan značaj prijateljskih odnosa između dvije vlade, a razmatrane su i opcije za dalje unapređenje saradnje u sektoru pomorstva i infrastrukture, posebno u vidu razmjene najboljih praksi, iskustava i znanja.

Nurković je poručio da je Crna Gora multinacionalna, multietnička i multireligiozna država i da kao takva služi kao pozitivan primjer diverziteta i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Najčitanije