fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOštar pad na Wall Streetu

Oštar pad na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod utiskom odluke američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će nastaviti s povećanjem kamata, iako sporijim tempom.

Dow Jones skliznuo je 464 boda ili 1,99 odsto, na 22.859 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,58 odsto, na 2.467 poena, a Nasdaq indeks 1,63 odsto, na 6.528 bodova, prenosi Hrportfolio.

Oštar pad cijena dionica posljedica je odluke Feda da će nastaviti s povećanjem kamata i u narednoj godini, iako nešto sporijim tempom nego što je nedavno procjenjivao.

U srijedu je Fed, četvrti put ove godine, povećao ključne kamate 0,25 postotnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na finansijskim tržištima i usporavanja rasta globalne ekonomije u narednoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da će zbog slabljenja globalne ekonomije i inflacionih pritisaka Fed značajnije usporiti, pa čak i prekinuti ciklus povećanja kamata i smanjivanja bilansa.

„Radi se o nastavku prodaja od prethodnog dana. Tržište, koje je ionako pod uticajem usporavanja rasta ekonomije, jednostavno je pokolebano zbog cjelokupnog aspekta normalizacije bilansa Feda”, kazao je strateg u firmi JonesTrading, Michael O’Rourke.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi posljedica je takođe rizika od privremenog prekida rada dijela državnih službi jer se republikanci i demokrate u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u narednih godinu.

Najveća prepreka povezana je sa insistiranjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Zbog svega toga, pale su cijene dionica u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 2,8 odsto, potonuo energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte. Blago je ojačao samo komunalni sektor.

U fokusu ulagača je i tehnološki sektor, čiji je rast godinama podržavao tržište, međutim posljednjih mjeseci su dionice tehnoloških divova pod pritiskom.

Zbog toga je Nasdaq indeks, koji je pun dionica tehnoloških firmi, u minusu 19,5 odsto u odnosu na svoj prethodni najviši nivo, što znači da je na korak do tržišta ‘medvjeda’.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se duboko u području korekcije, odnosno više od deset odsto ispod svojih prethodnih najviših nivoa.

I na evropskim berzama su cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 odsto, na 6.711 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,44 odsto, na 10.611 poena, a pariski CAC 1,78 odsto, na 4.692 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije