fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad indeksa na Wall Streetu

Oštar pad indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u utorak su oštro pale, jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta, nakon upozorenja da bi prerano otvaranje privrede moglo dovesti do novog talasa širenja koronavirusa, što bi usporilo ekonomski oporavak.

Dow Jones je oslabio 1,89 odsto na 23.764 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,05 odsto na 2.870 bodova, a Nasdaq indeks 2,06 odsto na 9.002 boda, prenosi Hina.

Posljednjih su sedmica indeksi snažno porasli zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, kao i postepenom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo da oživi ekonomske aktivnosti.

U utorak su ulagače pokolebale vijesti o o mogućem drugom talasu širenja zaraze.
U Wuhanu, gradu iz kojega je početkom godine i počelo širenje virusa, zabilježeni su novi slučajevi zaraze, nakon više sedmica bez novih infekcija. U Južnoj Koreji zabilježen je najveći broj zaraženih u više od mjesec, a loše vijesti o širenju zaraze stigle su i iz Njemačke te Rusije.

Vodeći stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Anthony Fauci, u utorak je upozorio da će za razvoj i stavljanje na tržište lijeka ili vakcine protiv koronavirusa trebati još neko vrijeme.

Fauci je upozorio i da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja privrednih aktivnosti moglo dovesti do novog talasa epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80 hiljada Amerikanaca, te je pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

To je izazvalo strahovanja ulagača da će oporavak najveće svjetske ekonomije biti sporiji nego što su se nadali.

Ulagače je zabrinuo i podatak o najvećem padu potrošačkih cijena u SAD-u od finansijske krize 2008. godine. U aprilu su, naime, te cijene pale dosatnih 0,8 odsto, nakon 0,4-odstotnog pada u martu, što je najviše posljedica pada potražnje za uslugama i benzinom.

Međutim, cijene dostavne hrane skočile su 2,6 odsto, najviše od 1974. godine, što je otvorilo neka pitanja. Zbog svega toga, ulagači su odlučili da povuku dio zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih sedmica.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 odsto na 5.994 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,05 odsto na 10.819 bodova, a pariski CAC 0,39 odsto na 4.472 boda.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o saradnji MPNI i Glavnog grada

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Glavni grad potpisali su...