fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOštar pad cijena dionica

Oštar pad cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice oštro pale jer se ulagači plaše usporavanja oporavka najvećih svjetskih ekonomija zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice potonuo 6,5 odsto, na 26.501 bod, dok je S&P 500 skliznuo 5,6 odsto, na 3.269 poena, a Nasdaq indeks 5,5 odsto, na 10.911 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveći sedmični pad tih indeksa od marta najviše je posljedica rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama u svijetu, među ostalim, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i najvećim evropskim državama.

Prošle srijede je broj slučajeva zaraze u svijetu prvi put porastao više od 500 hiljada u jednom danu. Rekordi su zabilježeni i idućih dana, pa je tako broj ukupno zaraženih u svijetu premašio 45 miliona, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 1,18 miliona ljudi.

Zbog toga mnoge zemlje ponovo uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa. Tako je Španija proglasila izvanredno stanje, koje će potrajati do maja naredne godine, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec.

„Očigledno je virus van kontrole, brzo se širi, situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka”, kazao je direktor u firmi, North Star Investment Management, Eric Kuby.

S obzirom na to, sve je jasnije da se globalna ekonomija neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sasvim je jasno da Bijela kuća i Kongres ne mogu dogovoriti novi paket podsticajnih fiskalnih mjera prije predsjedničkih izbora u utorak.

Ulagače nije ohrabrio ni podatak o skoku američke ekonomije u trećem tromjesečju rekordnih 33 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući državnim podsticajima u vrijednosti od oko tri biliona USD.

Uprkos tom skoku, od početka godine bruto domaći proizvod (BDP) i dalje je u minusu zbog oštrog pada u prva dva kvartala ove godine.

„Čak i s ovim skokom, američka ekonomija ostaje oko 3,5 odsto ispod nivao prije pandemije. A put prema oporavku sada je manje jasan, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu ulagača bili su prošle sedmice i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 230 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, od čega je 86 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Međutim, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su oko deset odsto manje nego prošle godine u trećem tromjesečju.

Među najvećim gubitnicama našle su se dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Facebook. Cijene tih dionica potonule su u petak više od pet odsto.

Premda su sve te kompanije izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, ulagači su zaključili da ti rezultati ipak ne mogu opravdati tako visoke nivoe cijena, s obzirom na to da je tehnološki sektor predvodio rast tržišta posljednjih mjeseci.

„Svim tim dionicama bi cijene trebalo da budu korigovane jer su uglavnom sve znatno precijenjene. Pitanje je samo kada će i na kojim cjenovnim nivoima doći do korekcije”, kazao je direktor u firmi The Bahnsen Group, David Bahnsen.

Zbog svega toga, u cijelom oktobru Dow Jones izgubio je 4,6 odsto, S&P 500 2,8, a Nasdaq indeks 2,3 odsto. Stoga je sada S&P 500 gotovo devet odsto ispod rekordnog nivoa u istoriji, koju je dostigao početkom septembra.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice oštro pale. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je više od pet odsto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 4,8 odsto, na 5.577 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 8,6 odsto, na 11.556 poena, a pariski CAC 6,4 odsto, na 4.594 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice oslabio 2,35 odsto, na 22.977 bodova.

Najčitanije