fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje na Wall Streetu

Oprezno trgovanje na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu, nakon opreznog trgovanja, S&P 500 indeks blago porastao, a Dow Jones pao, dok je u fokusu ulagača bio zapisnik s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke.

Dow Jones je oslabio 0,16 odsto na 34.934 boda, a Nasdaq indeks 0,11 odsto na 14.124 poena. S&P 500 ojačao je neznatno na 4.475 bodova.

Većinu dana indeksi su proveli dublje u negativnom području, da bi pred sam kraj trgovanja S&P 500 provirio u pozitivno, prenosi Hina.

Oprez ulagača posljedica je neizvjesnosti u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

U srijedu je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Fed-a, koji nije dodatno uplašio ulagače.

I dalje se očekuje da će Fed već na narednoj sjednici povećati kamate, ali zapisnik je pokazao da nema dugoročnijih planova, nego da će se o kamatama odlučivati na svakoj narednoj sjednici.

To je malo umirilo ulagače, koje je ovih dana zabrinuo predsjednik ogranka Fed-a u Sent Luisu, James Bullard, izjavama da bi do početka jula kamate trebalo povećati za cijeli procentni poen.

„Činjenica da Fed nije bio agresivniji nego što se očekivalo malo je podržala tržište. Ulagači su se plašili da je Bullardov stav rašireniji, no čini se da to nije tako”, rekao je strateg u firmi DRW Trading, Lou Brien.

Ipak, to nije značajnije uticalo na očekivanja. I dalje se procjenjuje da će Fed u martu povećati kamate vjerovatno za 0,5 procentnih poena, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Svi posljednji podaci o rastu cijena proizvoda, potrošnje Amerikanaca i industrijske proizvodnje, podržavaju tezu da Fed mora značajnije da zaoštri monetarnu politiku, nakon što je godinama labava monetarna politika podržavala oporavak ekonomije od koronakrize i rast cijena dionica.

Pozitivno je na tržište uticalo i popuštanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije, premda Zapad i dalje poručuje da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu.

A na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 odsto na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 odsto na 15.370 poena, a pariski CAC 0,21 odsto na 6.964 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...