fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezna trgovina na Wall Streetu

Oprezna trgovina na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije da pokrenu tržište u jednom ili drugom smjeru.

Dow Jones oslabio je 0,45 odsto na 24.221 bod, dok je S&P 500 ojačao neznatno na 2.930 poena, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 9,192 boda, prenosi SEEbiz.

Nakon što su u martu, zbog izbijanja koronakrize, svjetske berze oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, a u maju su nastavile da jačaju.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo da oživi ekonomske aktivnosti, dok bi podsticajne fiskalne i monetarne mjere trebalo da podrže oporavak privrede u drugoj polovini godine.

Zbog toga su loši ekonomski pokazatelji, koji ukazuju na duboku recesiju u najvećim svjetskim ekonomijama, u drugom planu.

„Ulagači kupuju dionice zahvaljujući realnim očekivanjima da će ogromni monetarni i fiskalni podsticaji podržati rast ekonomije i zarada kompanija. Na tržištima ima dosta optimizma, no mogao bi biti prigušen ako broj novozaraženih ponovno počne da raste“, rekao je direktor u firmi Lenox Wealth Advisors, David Carter.

Ulagače su jučer zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih u Južnoj Koreji i Njemačkoj, što bi moglo da znači da je popuštanje restrikcija preuranjeno.

„U istoriji nema primjera za zdravstvenu krizu kakva je ova, pa je na tržištima manje sigurnosti, a više kolebanja“, kazao je Carter.

U fokusu ulagača su i poslovni izvještaji kompanija. Do sada je oko 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne izvještaje, pri čemu ih je oko 67,5 odsto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,1 odsto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su prije dvije sedmice očekivali pad od 15 odsto.

Uprkos snažnom rastu posljednjih sedmica, Dow Jones i S&P 500 indeks i dalje su oko 20 odsto ispod svojih rekordnih vrijednosti, dostignutih u drugoj polovini februara. Nasdaq indeks udaljen je oko deset odsto od svoje rekordne vrijednosti.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 5.939 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,73 odsto na 10.824 poena, a pariski CAC 1,31 odsto na 4.490 bodova.

Najčitanije