fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak tržišta dionica podigao cijene nafte prema 81 USD

Oporavak tržišta dionica podigao cijene nafte prema 81 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u petak blago porasle na međunarodnim tržištima, približivši se nivou od 81 USD, podržane oporavkom tržišta dionica koji je nadjačao zabrinutost zbog prognoza slabije potražnje u narednoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je u plusu 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,6 USD. U četvrtak je zaključila zatvaranje u minusu 2,82 USD.

Na američkom tržištu se barelom u petak trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 71,42 USD. U četvrtak je u vrijeme zatvaranja bio u minusu 2,2 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržišta slijedila su pad globalnih tržišta dionica koja je poljuljao strah od ponovnog podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutost zbog sniženih procjena rasta svjetske ekonomije, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini.

Dodatni pritisak cijenama nafte bio je i skok naftnih zaliha u SAD-u prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API). Podaci američke vlade takođe su pokazali snažan rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, iako za nešto skromnijih šest miliona barela, u poređenju sa API-jevih 9,7 miliona barela.

Globalna tržišta dionica su se u petak stabilizovala, što je uticalo i na raspoloženje na tržištu nafte.

“Oporavak tržišta dionica pomoći će cijenama nafte na londonskom tržištu da se odmaknu od 80 USD”, tumači Olivier Jakob iz savjetodavne firme Petromatrix, dodajući da kratkotrajno klizanje cijena ispod tog nivoa nije preraslo u tehničku podršku nižim cijenama.

Značajniji rast cijena nafte zakočila je ocjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da je tržište po svemu sudeći trenutno primjereno snabdjeveno. Agencija je ujedno snizila procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i narednoj godini.

“Procjena je snižena zbog slabijih izgleda za privredu, zabrinutosti za trgovinu, viših cijena nafte i izmjene kineskih podataka”, navode u IEA-i, savjetodavnoj agenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

IEA-ina procjena najnovija je u nizu predviđanja institucionalnih tijela o slabijoj potražnji u predstojećem razdoblju i ocjena o adekvatnom snabdjevanju tržišta.

“Pojavili su se znakovi o odnosu ponude i potražnje u narednoj godini koje signaliziraju mogući pad cijena budući da se tržišni akteri pripremaju za ponovni višak u snabdjevanju”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 80,14 USD, što znači da je bila niža 2,46 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...