fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak cijena nafte podržao rast indeksa

Oporavak cijena nafte podržao rast indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su značajno porasli, nakon dva dana oštrog pada, jer su ulagače ohrabrili oporavak cijena nafte i najave paketa pomoći malim američkim firmama kako bi prebrodile koronakrizu.

Dow Jones porastao je 1,99 odsto na 23.475 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,29 odsto na 2.799 poena, a Nasdaq indeks 2,81 odsto na 8.495 bodova, prenosi Hina.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše, u prosjeku za 3,6 odsto, u energetskom sektoru, zahvaljujući oporavku cijena nafte.

Nakon što su početkom sedmice cijene barela oštro pale i skliznule na najniže vrijednosti od 1999. godine, u srijedu su i na američkom i na londonskom tržištu skočile više od sedam odsto.

Razlog tome je mogućnost daljeg smanjenja proizvodnje nafte u svijetu, s obzirom da je zbog koronakrize oštro pala potražnja.

Ulagače je ohrabrila i jednoglasna podrška američkog Senata paketu pomoći malim firmama u ukupnom iznosu od skoro 500 milijardi USD.

Očekuje se da će danas Predstavnički dom Kongresa podržati taj paket pomoći.

Bio bi to već četvrti paket podsticaja privredi koji je odobrio Kongresa, a ukupan iznos od oko tri biliona USD trebalo bi da ublaži predstojeću recesiju.

„Odgovor vlasti ekonomskim podsicajima na koronakrizu puno je brži nego 2008. godine. To je ublažilo rizike i zaustavilo pad cijena dionica”, rekao je direktor u firmi PineBridge Investments, Anik Sen.

Posljednjih sedmica cijene dionica su na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti ekonomske štete.

Paraliza ekonomije dovela je i do masovnih otpuštanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i pada prihoda i zarada mnogih velikih američkih kompanija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks skočio je 2,3 odsto na 5.770 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,61 odsto, na 10.415 poena, a pariski CAC 1,25 odsto na 4.411 bodova.

Najčitanije

Putevi

Putevi suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, kazali su...